Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar? (GÜNCEL)

Sağlık ocaklarında çalışan ve hastalar ile ilgilenip onların sorunlarını çözmekten sorumlu olan aile hekimleri, son zamanların en çok gündeme gelen meslekleri arasında yer almaktadır. Gerek ülkemizde gerek dünyada artan sağlık çalışanı ihtiyacı ve sağlık çalışanlarının sahip olduğu görece yüksek maaşlar sebebiyle pek çok kişi de sağlık alanının çeşitli alanlarında çalışmak istiyor. Ülkemizde de meslek seçimi aşamasında olan gençler arasında popüler olan mesleklerden birisi de tıp ile ilişkili meslek gruplarıdır. Bunun yanında, sağlık alanında çalışan kişilerin karşılaştıkları zorluklar da göz önünde bulundurulduğunda aile hekimliğinin de kendi zorlukları olduğunu belirtmeliyiz. Özellikle ülkemizde sağlık çalışanlara yönelik davranışların çok da sağlıklı olmadığını düşünürsek, sağlık çalışanlarının pek çok zorlukla baş etmek zorunda olduğunu da söyleyebiliriz. Fakat, gerek insanlara yardım etmenin verdiği duygu ve topluma fayda sağlayan bir birey olmanın kazandırdığı nitelikler sebebiyle pek çok kişinin tercih ettiği aile hekimi mesleği, kutsal bir meslek olarak her daim toplumumuzda saygı görmüştür. Bu sebeple, aile hekimi mesleği ile ilgilenen pek çok kişi de bu meslek ile ilgili sorular sormaktadır. Eğer siz de aile hekimi maaşları ve aile hekimliği mesleği ile ilgili merak ettiniz sorulara cevap arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, “Aile hekimi ne yapar? Aile hekimi nasıl olunur? Aile hekimi olmak için gereken şartlar nelerdir? Aile hekimi maaşları ne kadar oldu?” sorularını cevaplayarak akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Aile Hekimi Ne Yapar?

Aile hekimi; bir sağlık ocağında çalışıp kendisine gelen hastaların sorunları ile ilgilenen doktordur. Genellikle temel hastalıklar ile ilgilenen aile hekimleri, bir hastanın gösterdiği semptomları ve belirtileri inceleyerek hastanın hangi hastalıktan mustarip olduğunu anlamaya çalışır. Hastalığın tespiti durumunda, aile hekimi, hastayı yönlendirerek gerek ilaç alımına gerek hastanelerdeki belli bölümlere gitmeye teşvik eder. Gerekli durumlarda hastanın tedavisi için gerekli işlemleri başlatan aile hekimi, bir nevi tıp konusunda insanların en kolay ulaşabileceği görevlidir.

Aile Hekimi
Aile Hekimi

Aile hekimlerinin görevleri söz konusu olduğunda fazlasıyla geniş bir iş tanımından bahsetmek mümkündür. Bir aile hekiminin en temel görevlerinin başında yukarıda da bahsettiğimiz üzere hastalıkların tanılanması, tedavisi ve rehabilitasyonu gelir. Bunun yanında, kişilerin yönlendirilmesi ve sağlık konusunda hastalara yardımcı olmak bir aile hekiminin en temel görevi olarak sayılabilir. Gerekli durumlarda, bir aile hekiminin, kendisine bağlı olan kişilerle belirli aralıklarla iletişime geçerek bu kişilerin sağlığıyla ilgili bilgi almak durumundadır. Aile hekimleri, kendilerine bağlı olan kişileri normal şartlar altında yılda bir kez sağlık tetkikinden geçirip değerlendirerek sağlık kayıtlarını güncellemelidir. Aile hekimlerinin bir diğer görevi ise gerektiğinde hastaları gözlem altına almak ve tedavilerini gerçekleştirmektir. Aynı zamanda, aile hekimleri; yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki hastalarını evlerinde ziyaret edip gerekli tetkikleri sağlamalıdır.

OKU  Savcı Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Aile hekimleri, çalıştıkları aile sağlığı merkezini yönetmek ve birlikte çalıştığı ekibi denetlemek gibi görevlere sahiptirler. Aynı şekilde, kendilerine gelen hastalara sağlık raporu, reçete, sevk evrakı ve benzeri belgelerin düzenlenmesinden de aile hekimleri sorumludur.

Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimi olmak isteyen kişilerin geçmesi gereken bir süreç vardır. Özellikle son zamanlarda aile hekimliği mesleğinin giderek popülerleşmesi ile “Aile hekimi nasıl olunur?” sorusu da giderek yaygınlaşmakta. Aile hekimi olmak isteyen bir kişinin izlemesi gereken süreç şu şekilde özetlenebilir:

  • Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmak
  • Pratisyen doktor olarak mezun olan kişilerin aile hekimliği eğitim programına katılması gerekmektedir
  • Aile hekimliği eğitim programı tamamlandıktan sonra “Aile Hekimi Sertifikası” almak
  • Tıp fakültelerine bağlı olan aile hekimliği anabilim dalını bitirmek
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı ile bir uzmanlık kazanmak ve aile hekimliği eğitimi alarak aile hekimi olmak

Aile Hekimi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Aile hekimi olmak için yukarıda verilen şartlara ek olarak bir dizi diğer şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Aile hekimi olmak için kişilerin karşılaması gerektiği şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Temel insan becerilerine sahip olmak, insanları dinleyip onlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek
  • Güçlü bir iletişim yeteneğine sahip olmak, hastalarını yargılamadan ve anlayışla dinleyebilmek
  • Sağlık ocağında bulunan herkesin bir ekibin parçası olduğunu bilmek, ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Tıp dünyasındaki son gelişmeleri yakından takip edip en modern yöntemlere hakim olabilmek
  • Hastaları arasında ayrımcılık yapmadan; din, dil, ırk ayrımı yapmadan tüm hastalarını muayene etmek

Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Aile hekimi maaşları ne kadar oldu?” sorusuna kesin bir cevap veremesek de bir aile hekiminin 7.000 TL civarında bir maaşla mesleğe başlayacağını söyleyebiliriz. 25 yılın üzerinde hizmetlerini devam ettirmiş ve uzmanlık almış bir doktor ise 18.000 TL’ye kadar maaş alabilmektedir. Bu noktada, uzman aile hekimleri ile mesleğe yeni başlayan aile hekimleri arasındaki maaş farkının azımsanmayacak bir fark olduğunu da söyleyebiliriz. Elbette, sağlık ocağında görevli aile hekimlerinin aldıkları maaş, doktorun medeni durumuna, sahip olduğu çocuk sayısına ve aldığı ek ödemelere göre değişebilmektedir.

Aile Hekimi Maaşları
Aile Hekimi Maaşları

Aile Hekimliği Avantajları ve Dezavantajları

Bunun yanında, aile hekimliği mesleğinin getirileri göz önünde bulundurulduğunda alınan maaşın yanı sıra pek çok avantajı olduğunu da söyleyebiliriz. Her şeyden önce, aile hekimleri toplumda saygı gören bir mesleğe sahiptirler. Aynı zamanda, diğer sağlık görevlilerinin de sahip olduğu haklar ve ayrıcalıkların çoğuna aile hekimleri de sahiptir. Elbette, bütün bunların yanı sıra aile hekimlerinin belli başlı sorunlar ve zorluklarla da karşılaştığını söyleyebiliriz. En başta, ne yazık ki ülkemizde son zamanlarda sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olaylarından aile hekimleri de etkilenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve hastane yönetimlerinin bu konuda aldığı tedbirler ise mümkün olduğunca bu olayları önlemeye yöneliktir. Son zamanlarda tıp alanında oluşan açık da göz önünde bulundurulursa aile hekimliği gibi mesleklere olan ihtiyaç sebebiyle aile hekimlerinin kolay bir şekilde iş bulacağını da söyleyebiliriz. Hatta, ülkemizde en kolay iş bulan alanlardan birisi de tıp alanı olduğu için aile hekimi olmak isteyen bir kişi kolay kolay iş bulma sıkıntısı çekmeyecektir. Ayrıca, aile hekimleri kolay bir şekilde yükselip tıp alanının diğer bölümlerine de geçebilirler. İş alanı fazlasıyla geniş olup iyi bir maaş vadeden aile hekimliği alanında çalışmak isteyen kişi sayısı da her geçen gün artmaktadır.

OKU  Tarım Sigortasından Nasıl Emekli Olunur? Şartları Nelerdir?

baskılı ıslak mendil