Bollinger Bandı Nedir?

Bollinger Bantları ünlü tüccar ve ekonomi analisti John Bollinger tarafından 1980’lerde geliştirilmiş analitik bir yöntemdir. Bollinger bantları yatırım piyasasında oldukça popüler bir göstergedir. Piyasa yönü hakkında bilgi vermesi ve gelecekteki fiyat hareketlerini kolay ve hızlı bir şekilde tahmin etme yeteneği, Bollinger bantlarının düzenli kullanımının ana nedenleridir. Bollinger bantları özellikle değişken piyasalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bollinger bantları sayesinde fiyat hareketi ve göstergeler arasındaki ilişki analiz edilebilir ve trendler takip edilebilir. Bollinger bantları, ortalamadan fiyat sapmasının bir ölçüsünü matematiksel olarak hesaba katar. Standart sapma, ortalama fiyat hareketinin ortalama fiyattan ne kadar saptığını ölçer.

Bollinger Bandı Kaç Türdür?

Bollinger bantları; Bu, kullanıcının bir finansal aracın mevcut fiyatının yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu bilmesini sağlayan bir göstergedir. Ünlü analist John Bollinger tarafından tasarlandı. Bollinger bantları; Üst, orta ve alt olmak üzere 3 farklı banttan oluşur. Orta bant, finansal aracın 20 günlük basit hareketli ortalamasını temsil eder. Üst ve alt bantlar, 20 günlük basit hareketli ortalama ve standart sapma kullanılarak çizilir.

Bollinger Bandı
Bollinger Bandı

Bollinger Band Stratejisi Ne İşe Yarar?

Bollinger bandının kullanılması, bir finansal aracın fiyat hareketinin yüksek ve düşük seviyelerini tahmin etmeye ve buna göre yapılacak işlemleri değerlendirmeye yardımcı olur. Bollinger bantlarında fiyat üst banda yakınsa fiyatın daha yüksek olduğu belirlenir. Fiyatın alt banda yakın olması düşük fiyat olarak yorumlanır.

 Bollinger Bandı Sıkışması Nedir?

Bir finansal aracın fiyat değişimi bazen yan yönlü olmaya devam edebilir. Bu gibi durumlarda, tüm bantlar birleşir ve sıkıştırılmış bir görüntü elde eder. Bollinger bantlarının daralması durumunda ise kısa sürede volatil fiyat hareketlerinin mümkün olduğunu göstermektedir. Dar kanaldaki ani fiyat hareketinin yeni bir trend oluşturması olasıdır.

Bollinger Band Genişlemesi Nedir?

Bollinger bantları genişlemesi, piyasadaki fiyat oynaklığı yüksek olduğunda gerçekleşir. Bollinger bantlarının genişlemesi, piyasada yeni bir trendin başlangıcı olarak anlaşılmaktadır. Bollinger bantları, yatırımcılara bir finansal aracın fiyatının yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu bildirir. Bollinger bantları dahil hiçbir analiz, piyasada mutlak doğruluk sunmaz. Diğer tüm göstergeler bir arada kullanıldığında anlamlı sonuçlar çıkarılabilir.

Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yukarı/aşağı boşluk için 20 günlük hareketli ortalama ve +2/-2 standart sapma kullanılmıştır. Hareketli ortalama tarihi değiştirilebilir, ancak ilgili standart sapma raporu da değiştirilmelidir. Takip ettiğiniz ürünlerin grafiklerine eklediğiniz bu göstergede fiyatın orta hareketli ortalamanın üzerinde olması üst sapmaya doğru yükseliş eğilimi, fiyatın orta hareketli ortalamanın üzerinde olması ise yükseliş eğilimi olarak yorumlanır. Yukarı yönlü bir trend olarak yorumlanır. Hareketli ortalamanın altında, alt sapma çizgisine doğru düşüşün devam edeceği anlaşılmaktadır. Fiyat da sapma çizgilerini geçerse, ilk trend değişikliği hareketi başlamış sayılır, ancak tek bir gösterge trend değişikliğini yanıltabilir ve diğer destekleyici göstergeler benzer sinyaller veriyorsa olasılık artabilir. EURO-USD paritesine eklediğimiz Bollinger bantları göstergesi, son 1 yıllık fiyat değişimi sırasında düşüş eğilimi gösteriyor ve fiyat dalgalanma bölgesi olarak 1.1286, yükseliş boşluğunda direnç olarak 1.1414 ve destek seviyesi 1.1159’u gösteriyor. Fiyat 1,1414’te sert bir şekilde kırılırsa ve atak şimdilik sınırlı değilse, yani fiyat banda geri dönmezse, bu paritenin yükseliş trendinin hızlandığını gösterir.

OKU  Gelir Belgesiz Kredi Çekilir mi?

Bollinger Bands Hareketli Ortalamaları

Bollinger Bands hareketli ortalamaları, destek direnci ve pivot bölgeleri olarak kullanılan seviyeleri içerdiğinden, aynı zamanda trend değişiminin sinyallerini de verir, ancak değişimin daha sağlam bir yorumu için kırılma noktası değişimi. Bandı reaktif, kısa vadeli ve değişken bir durumdan kaynaklanmaz, yani aslında bir trend değişikliğidir. En az bir RSI, MACD ve stokastik gösterge kullanmak zorunludur. Bu göstergeler Bollinger bantlarını da desteklerse güvenilirlik artacak ve daha doğru sonuçlar elde edilebilecektir.

Bollinger Bandının Matematiksel Formülü

  • Orta Bollinger Doğrusu: 20 Günlük Hareketli Ortalama
  • Alt Bollinger Doğrusu: Orta Bollinger Doğrusu + 2 standart sapma
  • Üst Bollinger Doğrusu: Orta Bollinger Doğrusu + 2 Standart Sapma

Bollinger bantlarının kesişimi, trendin yönü hakkında bilgi verir ve orada olduğunu gösterir. Mevcut trendin tersi yönde düzeltici eylem olacaktır, bu bir sinyaldir. Ancak fiyat Bollinger bantları arasında dalgalandığı için piyasa cephesi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bollinger bantlarının daralması istikrarlı bir piyasayı gösterirken, bant geçişleri piyasa düzeltmesinin erken bir sinyalidir. Orta Bollinger çizgisi, düşüş trendinde trend çizgisi direnci ve yükseliş trendinde trend destek çizgisi olarak takip edilebilir. Bollinger bantları ile yalnızca fiyat alt veya üst bandın üzerine çıktığında bir ticaret kararı verilir. Fiyat bantlar arasında dalgalanmaya devam ettiği sürece, piyasa yönünde kesin bir sinyal vermek mümkün olmayacaktır.

Bollinger Bantları Teknik Analizde Nasıl Kullanılır?

Bollinger bantları, oynaklık yüksek olduğunda genişler ve oynaklık düşük olduğunda daralır. Bantların genişlemesi, piyasanın konsolide etmek veya trendini değiştirmek üzere olduğunu gösterir. Bantların daralması, yakın gelecekte fiyatın güçlü bir şekilde dalgalanma olasılığının yüksek olduğunu gösterir. Yatırımcılar, bir varlığın fiyatının üst bandı geçerse çok yüksek, alt bandı geçerse çok düşük olduğunu anlayabilir. Fiyat üst banda birkaç kez dokunursa, o alan güçlü dirençtir, benzer şekilde, alt banttan birkaç kez sıçrarsa, o alan güçlü destektir.

Fiyat hareketinin neredeyse %90’ı Bollinger bantları içinde gerçekleşmektedir. Bu bölge dışındaki fiyat hareketleri olağandışıdır ve alım satım sinyali vermez. Bollinger bantları göstergesi, yalnızca piyasanın genel durumu hakkında bir fikir verir ve fiyat hareketinin ne zaman gerçekleşmesi beklendiğine dair herhangi bir gösterge sağlamaz. Bu nedenle bu gösterge al sat sinyali olarak yorumlanmamalıdır.

Bollinger bantları, oynaklığa dayalı bir gösterge oldukları için kısa vadeli analizler için daha uygundur.  Diğer birçok gösterge gibi Bollinger bantları da teknik analizde tek başına yeterli değildir. Bu gösterge, tüccarlara yalnızca fiyat hareketi verilerini sağlar. Göstergenin yaratıcısı John Bollinger, teknik analiz aracının, Hareketli Ortalama Yakınsama (MACD) ve endeks, göreceli güç (RSI) gibi kendisiyle ilgisi olmayan iki veya üç göstergeyle birlikte kullanılmasını tavsiye edilir

Bollinger Bantları Nasıl Yorumlanır?

Bollinger bantları, bir orta çizgi ile alt ve üstte iki fiyat kanalından (bant) oluşur. Orta çizgi üstel hareketli ortalamadır; fiyat kanalları, söz konusu yatırım aracının standart sapmasıdır. Bantlar, fiyat hareketi değişken hale geldiğinde (genişlediğinde) veya sıkı bir ticaret modelini (sözleşmeler) izlediğinde genişler ve daralır.

OKU  60 Ay Vadeli Esnaf Kredisi

Bir yatırım aracı, zaman içinde biraz dalgalanma gösterse de uzun vadede bir trend izleyebilir. Trendi daha iyi görebilmek için tüccarlar, fiyat hareketini filtrelemek için hareketli ortalamaları kullanır. Bu şekilde, tüccarlar piyasanın nasıl işlem gördüğü hakkında önemli bilgiler toplayabilirler.

Örneğin, güçlü bir yükseliş veya düşüş trendinden sonra, piyasa yakın işlem yaparak ve hareketli ortalamaların üstünde ve altında hareket ederek konsolide olabilir. Bu davranışı daha iyi izlemek için tüccarlar, trend etrafında alım satım faaliyetlerini içeren fiyat kanallarını kullanır. Piyasalar her zaman yukarı veya aşağı trendde işlem görse de günlük olarak düzensiz hareketler yaşadıklarını görebiliriz. Teknik analistler, bir ticaret enstrümanının fiyat hareketini tahmin etmek için destek ve direnç çizgileriyle hareketli ortalamaları kullanır.

baskılı ıslak mendil