İnternetten Vergi Yapılandırması Nasıl Yapılır?

İnternetten Vergi yapılandırmasını yapmak için e-Devlet’e ya da İnteraktif Vergi Dairesine başvurabilirsiniz. Vergi borçlarını ödemekte zorlanıyorsanız belirli dönemlerde çıkan yapılandırma haklarından yararlanabilirsiniz.

Vergi yapılandırmasını internetten yapmak için başvurularınızı belirlenen tarihler arasında gerçekleştirmelisiniz. Hemen hemen her sene yapılandırma yasaları çıkarılır. Bu yasalara ilişkin duyurular; İnteraktif Vergi Dairesi, basın-yayın kuruluşları tarafından yapılır. Duyuruları takip ederek başvurunuzu zamanı geçmeden yapabilirsiniz.

Vergi borcunu zamanında ödemeyenler, ana paraya işlenen faizi de ödemek zorunda kalır. Yapılandırma yasaları neticesinde faizlerin silinmesi de bazen mümkün olur. Yapılandırmanın bir diğer avantajı borçların makul taksitlere bölünmesidir.

Yapılandırma hakkından yararlanmak isteyenlerin hangi vergiler için bu hakkın sağlandığını bilmesi gerekir. Bazı vergi türleri kapsam dışı bırakılabilir. Kapsam dışında kalan borçlar için bir sonraki yapılandırma yasasını beklemek gerekir.

Vergi Yapılandırması Nedir?

Vergi yapılandırması, mükelleflerin ödeyemediği vergi borçlarının tahsilatını amaçlayan yasalardır. Borcu olan mükellefler, yapılandırma yasalarından yararlanarak ödemelerini tamamlar. Bugüne kadar birçok yapılandırma yasası çıkmıştır.

7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu

7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu, 2020 Kasım ayında çıkarılmıştır. Bu kanun kapsamına 31.08.2020 tarihinden önceki şu borçlar girer:

  • SSK primleri
  • İşsizlik sigortası primi
  • İdari para cezaları
  • Yanlış yere ödemesi yapılan aylıklar

Kanun, işverenlere kolaylık sağlamak amacıyla çıkarılmıştır. Bu sayede işverenler ödeyemedikleri borçları kolayca kapatmıştır.

7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu

7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu, birçok vergi türü için geçerlidir. 2021 yılında çıkarılan bu kanun kapsamında şu borçlar yapılandırılmıştır:

  • Motorlu taşıtlar vergisi
  • Trafik para cezaları
  • Öğrenim ve katkı kredisi
  • İdari para cezaları
  • İhtilaflı borçlar

Yakın zamanda çıkarılan yapılandırma kanunlarından sonra bundan sonraki süreçte de yeni yasaların çıkması mümkündür. Çıkarılan yasaları takip ederek borçlarınızı kapatabilirsiniz.

İNTERNETTEN VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI NASIL YAPILIR?

İnternetten vergi borcu yapılandırması için e-Devlet’ten başvurularınızı yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de yapılandırma başvurusu gerçekleştirilebilir. Bunun için ilk önce turkiye.gov.tr adresine girmelisiniz.

Yukarıdaki ekrandan e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Bunun için şifrenizi bilmelisiniz. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa PTT’ye başvuru yaparak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra deneyebileceğiniz farklı giriş yöntemleri de vardır. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

  • Mobil imza
  • E-İmza
  • T.C.kimlik kartı
  • İnternet bankacılığı

Size uygun olan giriş yöntemi ile sisteme eriştikten sonra arama alanını kullanmanız gerekir.

Arama alanına “yapılandırma” yazdığınız takdirde güncel kanunlar karşınıza çıkar. Bu kanunların başvuru süresi içerisinde sisteme girdiğiniz takdirde başvuru yapabilirsiniz.

Yapılandırma e-Devlet’ten Yapılır mı?

Yapılandırmanın e-Devlet’ten yapılması mümkündür. Yapılandırma başvuru ekranında sizden bazı bilgiler istenir. İstenen bilgiler için şöyle bir sıralama yapmak mümkündür:

  • Borçlarınızı kaç taksit halinde ödemek istediğinizi seçmelisiniz. Peşin; 6, 9, 12 ve 18 taksit gibi seçenekler mevcuttur.
  • İletişim bilgilerinizi güncel haliyle yazmalısınız.
  • Eğer yapılandırmada araç borçlarınız varsa araç plaka numaranızı girmelisiniz.
  • Yapılandırılmasını istediğiniz borçları seçmelisiniz.
OKU  Kan Grubu Kartı E-Devlet’ten Nasıl Alınır?

Bu şekilde başvurunuzu yaparak yapılandırma hakkını kullanabilirsiniz. Başvuruların e-Devlet’ten yapılması sayesinde süreç daha kolay hale gelir. Özellikle başvuruları son güne kalanlar vergi dairelerine gitme imkânı bulamazsa e-Devlet’ten işlem yapabilir.

Yapılandırma sonrası ödeme tarihleri takip edilmelidir. Borcu geciktirmeniz halinde yapılandırma bozulur. Bu nedenle ödeme tarihlerine dikkat etmeniz son derece önemlidir.

İnteraktif Vergi Dairesinden Vergi Borcu Yapılandırılır mı?

İnteraktif Vergi Dairesinden vergi borcu yapılandırma işlemi yapılabilir. Bunun için ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Bu adrese giriş yaptıktan sonra kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme erişebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi şifresi olmayanlar, e-Devlet şifresini kullanarak giriş yapabilir.

Vergi yapılandırmasını internetten yapmak için yukarıda gösterilen kısma İVD şifrenizi girmelisiniz. Bunun yerine aşağıdaki ekrandan e-Devlet ile giriş seçeneğini de tercih edebilirsiniz.

Yukarıda gösterilen kısımdan e-Devlet ile kayıt ol seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu sayede sisteme özel bir şifre oluşturarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Sisteme girdikten sonra menüde sol alt kısımda bulunan “Yapılandırma İşlemleri” seçeneğini tercih etmelisiniz.

“Yapılandırma İşlemleri” seçeneğini tercih ettikten sonra başvurmak istediğiniz kanunu seçmelisiniz. Kanun tercihini yaptıktan sonra başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Borç Yapılandırma Başvurusu Nereden Yapılır?

Borç yapılandırma başvurusunu bizzat vergi dairelerine giderek yapabilirsiniz. Vergi dairelerinde size yapılandırma başvuru formu verilir. Bu formu doldurarak başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.

https://readgur.com/doc/491284/yap%C4%B1land%C4%B1rma-ba%C5%9Fvuru-formu-i%C3%A7in-t%C4%B1klay%C4%B1n%C4%B1z

Yukarıda başvuru formu örneği yer alır. Formda size kaç taksitle borçlarınızı ödemek istediğiniz sorulur. Buna göre farklı sayıda taksit avantajından yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra tüm borçlarınız için yapılandırmadan yararlanabilir ya da bazı borçlar için talepte bulunabilirsiniz.

https://readgur.com/doc/491284/yap%C4%B1land%C4%B1rma-ba%C5%9Fvuru-formu-i%C3%A7in-t%C4%B1klay%C4%B1n%C4%B1z

Başvuru sırasında size kimlik bilgileriniz sorulur. Vergi kimlik numaranız, iletişim bilgileriniz istenenler arasındadır. Eğer araç borçlarınız için bir yapılandırma söz konusu ise plaka bilgisini de girmelisiniz. Formun son kısmında hangi borçlarınızı yapılandırmak istediğinizi tercih etmeniz gerekir.

Vergi Borcu Yapılandırma Ne Zaman Yapılır?

Vergi borcu yapılandırma zamanı kanunda belirtilir. Hangi tarihler arasında başvuru yapacağınızı e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de öğrenebilirsiniz. Yapılandırma için belirlenen tarihlerden sonra başvuru yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle tarihlere dikkat etmelisiniz.

Vergi borcunun yapılandırılması için belirli dönemlerde farklı kanunlar çıkarılır. Bu nedenle belirli bir başvuru tarihinden bahsetmek mümkün değildir. Yapılandırma işlemini gerçekleştirdikten sonra ödemeleri aksatmamaya da dikkat etmelisiniz.

Borçların eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulur. Bu nedenle ödemeleri aksatmamanız gerekir. Aylık ödeme gücünüze göre taksit sayısını belirleyerek süreci daha kolay hale getirebilirsiniz.

Vergi borcunu yapılandırmadığınız takdirde üzerine işlenen faizle beraber ödemelerinizi gerçekleştirmelisiniz. Borçlarınızı ödemediğiniz takdirde bazı haklardan mahrum kalabilirsiniz. Örneğin, BAĞ-KUR borcunuzu ödemediğiniz takdirde emekli olamazsınız.

Kimler Vergi Yapılandırması Yapabilir?

Vergi yapılandırması yapabilecek olanlar gerçek ve tüzel kişilerdir. Eğer vergi dairesine borcunuz varsa bu haktan yararlanabilirsiniz. Daha önce geçersiz fatura düzenlemek gibi durumlardan ceza alanlar bile bu haktan yararlanabilir.

OKU  Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, sigorta primi gibi borçlarını ödemeyenler yapılandırma ile borçlarını kapatabilir. Amme borçluları olarak kabul edilen kişilerin de bu haktan yararlanması mümkündür.  Amme borçluları; kefiller, kanuni temsilciler, mirasçılar olarak sayılabilir.

Vergi Yapılandırması Neden Bozulur?

Vergi yapılandırmasının bozulması zamanında ödenmeyen taksitlerden kaynaklanır. İlk iki taksitin vaktinde ödenmemesi halinde yapılandırma bozulur. Eğer ilk iki taksit ödenmişse diğer taksitlerin ödenmemesi halinde de bozulma söz konusudur. Ancak dönem içi taksitlerde iki taksitin ödenmemesi halinde yapılandırma bozulur.

Yapılandırma ödemelerinin zamanında yapılmaması halinde gecikme faizi uygulanır. Yapılandırma kapsamında pek çok avantajdan bahsetmek mümkündür. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vergiye uygulanan cezalar kaldırılır.
  • Eğer cezalar verginin aslına bağlı değilse yarısı silinir.
  • Gecikme faiz ve zamları silinir.
  • Silinemeyen borçlar için düşük ÜFE aylık değişim oranına göre düşük faiz olanaklarından yararlanılır.
  • Borcun ilk taksidi ödenirse faiz indirim avantajından yararlanılır.

Vergi yapılandırmasından yararlanmak için her şeyden önce zamanında başvuru yapmalısınız. Zamanında yapılan başvuru sonrasında ödemelerinizi de aksatmamalısınız. Vergi yapılandırmasından kanunun kapsadığı borçlar için yararlanabilirsiniz.

Yıllara göre ne zaman yapılandırma yasası çıkarılacağı tam olarak belli değildir. Duyuruları İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden takip edebilirsiniz. Vergi yapılandırmasının internetten yapılması sayesinde başvuru süreci daha kolay hale gelir.