Astsubay Ne Kadar Maaş Alır?

Meslek seçimi aşamasında olan gençler tarafından en çok merak edilen meslekler arasında yer alan astsubaylık ile ilgili sorular internette en çok aratılan sorular arasında yer almakta. Son zamanlarda özellikle askeri kariyer sahibi olmak isteyen gençlerin sayısı da giderek artmakta, buna bağlı olarak astsubaylık mesleği de ön plana çıkmaktadır. Astsubaylık, diğer meslekler gibi kişinin belli niteliklere sahip olmasını, belli bir eğitimden geçmiş olmasını ve mesleki zorluklar karşısında hazırlıklı olmasını gerektirir. Günümüzde meslek seçme aşamasında olan gençler tarafından astsubaylığa büyük bir rağbet vardır.

Subaydan kıdemsiz er ve erbaşlardan daha kıdemli olan askerlere verilen astsubaylık unvanı, muhabere yani iletişim ve askeri eğitim alanlarında hizmet sunan askerleri tanımlamada kullanılır. Özellikle askeri alanda çalışmak isteyen kişilerin en çok rağbet ettiği mesleklerden olan astsubaylık, sahip olduğu konum ve prestij ile de herkes tarafından ilgi görmektedir. Elbette, bu noktada, pek çok genç de astsubay olarak çalışmak istemektedir. Bunun yanında, insanların en çok merak ettiği sorulardan ilki “Astsubay ne kadar maaş alır?” sorusudur. Eğer siz de astsubaylık hakkında bilgi almak istiyorsanız, aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için bu yazıyı okumaya devam edebilir, “Astsubay ne kadar maaş alır?” sorusuna bir cevap bulabilirsiniz.

Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubaylık hakkında en çok sorular sorulardan birisi de bu mesleği yapmak için gereken niteliklerdir. Elbette, her meslekte olduğu gibi astsubaylık da kişinin belli başlı niteliklere sahip olmasını gerektirir. Özellikle askeri alanda hizmet vermeleri ile astsubayların sahip olması gereken nitelikler ve eğitimler de büyük önem taşımaktadır. Astsubay olmak için belli başlı bazı eğitimlerden geçmek ve mesleğin gerektirdiği tüm eğitimleri almak şarttır. Bunun yanında, ülkemizde astsubaylık konusunda nitelikli işgücüne yönelik büyük bir rağbet olduğunu göz önünde bulundurursak bir kişinin sektörde tutunmak için belli başlı niteliklere sahip olması, hatta mümkün olduğunca kendini yetiştirmesi kesinlikle şarttır. Astsubaylık için gereken şartları ise şöyle sıralamamız mümkündür:

  • Astsubay olmak için gereken ilk şey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır,
  • Gereken sağlık şartlarını karşılayan herkes astsubay olmak için gereken niteliklere sahip sayılır,
  • Astsubay olmak isteyen kişilerin ÖSYM tarafından düzenlenen sınava girip bu sınavdan yeterli puanı alması gerekmektedir,
  • ÖSY tarafından düzenlenen sınavda başarılı olan adaylar Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olan okulları bitirmelidir,
  • Astsubay Meslek Yüksekokulu’na gitmeden önce kişinin bir sağlık muayenesinden geçmesi gerekir, bu sağlık muayenesinden geçen kişinin astsubaylık yapması için herhangi bir sağlık engeli olmadığı kararlaştırılırsa kişi astsubaylık eğitimi almaya hak kazanır,
  • Kişi, muayene sonrasında bir mülakata girer ve bu mülakattan geçtiği takdirde okula kabul edilir,
  • Farklı okullardan mezun olan kişiler de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına bağlı olarak astsubay olarak görev alabilme hakkına sahiptir, bunun için gerekli muayene ve eğitimlerden geçmek gerekmektedir. Söz konusu muayene ve eğitimleri geçen Astsubay Meslek Yüksekokulu okumamış öğrenciler de astsubay olabilir.
OKU  T.C. Kimlik No İle SGK Prim Gün Sayısı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Astsubay
Astsubay

Astsubay Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekmektedir?

Her meslekte olduğu gibi astsubaylık da kişinin belli başlı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Özellikle fazlasıyla yıpratıcı ve zorlayıcı bir alan olan astsubaylık alanında çalışacak olan kimselerin sahip olması gereken belli başlı nitelikler bu kimselerin mesleklerini daha sağlıklı ve iyi bir şekilde sürdürmelerini mümkün kılacaktır. Bu özellikler sayesinde kişi işini layıkıyla yerine getirebilir ve kariyer basamaklarını tırmanması da her zaman daha kolay olur. Astsubay olmak isteyen bir kişinin sahip olması gereken nitelikleri şöyle sıralamamız mümkündür:

  • Bir astsubayın disiplinli olması şarttır. Astsubaylık mesleği pek çok zorlukları olan ve disiplinli çalışma gerektiren bir meslektir. Özellikle askerlerin disiplininin sağlanması için başlarındaki kişinin de disiplinli olması şarttır.
  • Astsubay olmak için gereken fiziki niteliklere sahip olması da bir kişinin astsubay olmak için sahip olması gereken temel niteliklerdendir. Astsubaylar muhabere görevlerini de yerine getirdikleri için teknoloji hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
  • Ülkesine ve vatanına bağlı olan kimseler astsubay olmalıdır. Bir astsubayın en önemli niteliklerinden birisi de zaten ülkesine olan bağlılığıdır.
  • Özverili olmak da bir astsubayın sahip olması gereken başlıca nitelikler arasındadır.

Astsubay Ne İş Yapar?

Astsubay olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği soruların başında astsubay ne iş yapar sorusu gelmektedir. Özellikle askeri alanda en çok merak edilen ve rağbet gören mesleklerden birisi olan astsubaylık mesleği gerek kişiye sağladığı avantajlar gerek kazandırdığı prestij ile en çok da gençler arasında ilgi görmektedir. Bu noktada, astsubay ne iş yapar dendiğinde akla gelmesi gereken ilk görevler şunlardır:

  • Birlikler arası iletişimde görev almak,
  • Özellikle doğu illerinde görev yapmakta olan astsubaylarımız birliklerin dikkatli bir şekilde eğitilmesinden sorumludur,
  • Kendisine verilen muhabere görevlerini yerine getirmek,
  • Atölye gibi çeşitli çalışma faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak.
  • Sorumlu olduğu yerleşkelerin güvenliğini sağlamak,
  • Sorumlu olduğu yerleşkelerin nöbet, giriş veya çıkış hizmetlerini düzenlemek,
  • Subaylar ile er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek,
  • Taşıtlarda yahut başka silahlı araçlarda nişancı olmak,
  • Düşman hava araçları ile mücadele etmek,
  • Araçların bakım ve onarım süreçlerinde yer almak,

Astsubay Ne Kadar Maaş Alır?

Gençler tarafından en çok tercih edilen meslekler arasında yer alan ön muhasebeciliğin vaat ettiği maaş en çok merak edilen konular arasındadır. Özellikle meslek seçimi için araştırma yapan gençlerin en çok sorduğu sorular arasında yer alan bu soruya yazımızda bir cevap vermeye çalışacağız. 2022 astsubay maaşları söz konusu olduğunda 7 bin Türk lirası ile 10 bin Türk lirası arasında bir maaştan söz etmek mümkündür. Astsubaylar devletten maaş alan ve görevlerinden emekli olduklarında da devletten emekli maaşı alan kişilerdir. Jandarma astsubayları da genellikle 7 bin Türk lirasından başlayan bir maaş alsalar da bu astsubayların aldıkları maaş bulundukları konuma göre değişebilmektedir. Hava astsubayı maaşları da yine 7 bin 500 TL civarında başlayıp tecrübelerine ve bulundukları yere göre büyük değişkenlik göstermektedir. Bu noktada, astsubayların aldıkları maaşların her zaman konuma ve tecrübeye göre değiştiğini, dolayısıyla kesin bir maaştan söz etmenin zor olduğunu söylemeliyiz. Kıdemli bir astsubay bulunduğu yere göre yukarıda verdiğimiz rakamdan çok daha yüksek meblağlar kazanabilmektedir. Aynı zamanda astsubaylığın kişiye sağladığı ayrıcalıklar da maaşın yanında hesaba katıldığında kişinin ne kadar avantajlı bir durumda olduğu görülebilir.

OKU  Ön muhasebeci Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

baskılı ıslak mendil