Ichimoku Nedir? İchimoku Bulutu Nedir?

İlk olarak Japonya’da hisse senedi ve emtia piyasalarında kullanılan Ichimoku indikatörü, son yıllarda küresel finans piyasalarında oldukça popüler olan bir teknik analiz tekniğidir. Teknik analistlerin Japonca’da “denge grafiğinin ana hatları” anlamına gelen Ichimoku olarak adlandırdığı Ichimoku KinkoHyo teknik analiz yöntemi, ilk olarak 1930’ların sonlarında Japon gazeteci Hosoda Goichi tarafından geliştirilmiştir. Japon şamdan grafikleri ve grafikteki akımları ve fiyat hareketlerini daha kolay tanımak için 1960’lı yılların sonlarına doğru uzun yıllar test edildikten sonra piyasaya sürüldü.

Ichimoku indikatörü, ilk bakışta karmaşık gibi görünse de birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilen farklı parametrelerden oluşmaktadır. Ichimoku analizi oluşturan parametrelerin konumları, ilişkileri, kesişimleri, yakınlığı ve mesafeleri SATIN AL/SAT sinyalleri üretir ve piyasa eğilimleri ve kârları hakkında mesajlar verir.

Ichimoku’nun Avantajları

Hareketli Ortalamalar, MACD, Momentum gibi birçok göstergeyi içeren Ichimoku analizi, diğerlerinden daha spesifik alım satım sinyalleri üretir. Sonuç olarak teknik analistler, birçok teknik göstergeye ihtiyaç duymadan varlığın trendini, destek direncini, momentumunu, AL/SAT sinyallerini bir bakışta görebilir ve paradan tasarruf edebilir.  Ichimoku göstergesi hareketli ortalamaya çok benzer. Aynı grafik üzerinde destek-direnç seviyelerinin belirlenmesi, piyasa trendlerinin ve momentumunun gösterilmesi, alım-satım sinyallerinin üretilmesi gibi birçok alanda öncü bir yöntemdir.

Grafik ‘te faydalı bir gösterge olan Ichimoku indikatörünün terimleri anlaşılabilir ve olası bir trend dönüşü için önemli bir sinyal sağlayabilir. Bu göstergeyi kullanarak, analist bir bakışta alış ve satış sinyallerini kolayca görebilir, eğilimleri belirleyebilir ve potansiyel eğilimlerde sinyaller alabilir. Ayrıca, işlem stiline bağlı olarak saatlik, günlük, haftalık, aylık veya uzun zaman dilimlerinde çalışan tüccarlar ve göstergenin yüksek başarısı, göstergenin popülaritesini artırmaktadır.

Ichimoku İndikatörü Parametreleri ve Ürettikleri Sinyaller

Destek ve direnç seviyelerinin yanı sıra mevcut trendin yönüne ve tersine dönüşüne dair önemli bir görünüm sağlayan Ichimoku analizi, diğer parametreleri bir arada içerdiği kadar alım veya satım için çok sayıda sinyal üretir. Hareketli ortalamanın bir türü olan Tenkan-Sen ve Kijun-Sen çizgileri, fiyatı yukarı ve aşağı hareket ettirerek elde edilen ChikouSpan ve Senkou-A- Senkou-B çizgileri grafikte karmaşık görünse de sinyalleri karmaşık görünüyor.

Ichimoku Parametreleri

Ichimoku parametreleri aşağıdaki gibidir;

  • Tenkan-Sen (dönüş hattı, mavi)
  • Kijun-Sen (baz hat, kırmızı)
  • SenkouSpan A (turuncu hat)
  • SenkouSpan B. (mor hat)
  • 5- ChikouSpan (Gecikmeli periyot eğrisi-yeşil hat)

Kumo (Bulut) SenkouSpan A ve B arasındaki alana denir.

Tenkan-Sen ve Kijun-Sen

Ichimoku göstergesindeki en güçlü AL/SAT sinyal üreteci Tenkan Sen ve Kijun Sen’in mesafesi ve kesişimi analizin temelini oluşturur. Tenkan sen, kısa vadeli hareketli ortalamalardan oluştuğu için iniş ve çıkışlara daha duyarlıdır. Kijun sen, Tenkan Sen’den sonra ortaya çıkan destek ve direnç seviyelerini gösterir.

Tenkan-Sen ve Kijun-Sen geçişleri bir AL/SAT sinyali üretir ve geçiş sinyalin gücünü belirler. Ayrıca Tenkan-Sen ve Kijun-Sen’in birbirinden uzaklığı ve yakınlığı, destek ve direnç seviyeleri ve trendin yönü hakkında fikir vererek trend değişimi hakkında fikir veriyor.

ChikouSpan

Ichimoku analizinin üçüncü parametresi Chikou Span, 26 dönemin kapanış fiyatları alınarak elde edilen “yeşil” ile gösterilir. Bu, Tenkan Sen ve Kijun Sen tarafından üretilen AL/SAT sinyalini doğrulamak için kullanılan çok önemli bir göstergedir.

SenkouSpan A ve SenkouSpan B 

Ichimoku bulutunun alt ve üst sınırlarını oluşturur ve ayrıca destek ve direnci tanımlar ve sinyalin gücünü belirler. Sinyal, kalan üç parametre tarafından üretilir ve fiyatın eğimini gösterir.

SenkouSpan A; Tenkan-Sen ve Kijun-Sen toplandıktan sonra elde edilen değerin 26 terime bölünmesiyle elde edilir. SenkouSpan A, ortalama 52 günlük bir süre ile hazırlanan SenkouSpan B’den daha hızlı hareket eder.

SenkouSpan B; 52 periyodun en yüksek ve en düşük değerlerinin toplanıp ikiye bölünmesi ve elde edilen değerin 26 periyot ileriye kaydırılmasıyla elde edilir. Başka bir deyişle, SenkouSpan B 52 periyodun orta noktasıdır

Ichimoku Bulutu

Ichimoku haritasının en belirgin özelliklerinden biri Ichimoku bulutudur. SenkouSpan A ve SenkouSpan B, Ichimoku bulutu sınırlarını oluşturur. Bulut, trendin yönüne bağlı olarak turuncu ve mor renktedir

Turuncu bulutlar; SenkouSpan Periyodu A yükselip B Periyodunun üzerine çıktığında, piyasa yükseliş trendi yükselecektir. Bu, grafikte görüldüğü gibi turuncu bulutların oluşmasına neden olur. Piyasa eğiliminin yönü, fiyat bulutun üzerindeyken yukarı, aşağıdayken aşağı ve ortadayken yana doğrudur.

Bulutun rengi, kullanılan platforma göre değişir. Ticaret platformunda, boğa bulutu turuncudur, bazen farklı platformlarda yeşile veya diğer renklere döner. Sonbahar görüntü bulutu, platformumuzda mor renkle temsil edilir. Diğer platformlarda da kırmızı başta olmak üzere farklı renklerle de görülebilmektedir. Bölüm

Mor bulutlar; SenkouSpan dönemi A düştüğünde ve B döneminin altına düştüğünde, piyasanın düşüş eğilimi güçlenir. Bu mor bulutların oluşmasına neden olur. Bulut 26 gün boyunca yükseldiği için gelecekteki destek ve direnç seviyeleri hakkında bilgi sağlar.

Ichimoku bulutu; (Mevcut) trend çizgisi gibi fiyat hareketleri hakkında bilgi sağlarken, trend çizgisinden daha etkilidir. Çünkü trend çizgilerinin her zaman çok düzgün bir şekilde oluşmadığı ve fiyat hareketleri hakkında yeterli bilgi sağlamadığı iyi bilinmektedir. Ichimoku bulutu, tüccarları özellikle iki konu hakkında bilgilendirir;

Ichimoku indikatörü
Ichimoku indikatörü

Trendin Yönü

Fiyat bulutu kırar ve bulutun üzerine çıkarsa yükseliş trendi hâkim olmaya başlar ve düşerse düşüş trendi hâkim olmaya başlar.

Destek ve Direncin Gücü

Kalın bulutların olduğu alanlarda daha fazla destek veya dirence sahip olduğu ve ince bulutların bulunduğu alanlarda daha az destek veya dirence sahip olduğu kabul edilir.

Fiyat bulutun üst sınırına (DownKumo) ulaştıysa, bu seviye bir satış sinyali olarak kabul edilir. Fiyat, Bulutun (UpKumo) alt limitine bağlıysa, bu seviye de bir satın alma sinyali olarak yorumlanır. Tabii ki, diğer parametrelerin bu sinyali doğrulaması gerektiğini ve temel analizin onu desteklemesi gerektiğini unutmamalıyız. Akımların bu noktalarda yön değiştirmesi daha olasıdır. Mevcut sürekliliği veya bir geri dönüşün başladığını doğrulamak için şamdan desenleri de kullanılmalıdır.

Ichimoku ile Teknik Analiz 

Ichimoku indikatörünün parametreleri, mesafe ve yakınlık, eğim ve geçiş alanı arasındaki ilişki, başarılı bir analiz için çok önemlidir.  Ichimoku analizi basit görünse de bir tüccarın yatırım araçları üzerindeki uygulaması, analizin başarısını artıracaktır. Bu nedenle, parametreler tarafından üretilen sinyallerin toplamına bakmakta fayda vardır.

Ichimoku İndikatörünün Etkin Kullanımı

Ichimoku göstergesi, deneyimli yatırımcıların elinde büyük bir güç olurken, göstergeyi tam olarak özümseyemeyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabilir. Bu kapsamda indikatörü gerçek bir hesapta kullanmadan önce, ücretsiz olarak sunulan bir demo hesapta indikatörün bir süre geriye dönük testi yapılmalıdır.

Göstergesinin başarı oranı, varlığın ve piyasanın hareketlerine göre değişmektedir. EUR/USD, Dolar, Euro, İngiliz Sterlini, Altın ve Gümüş gibi varlıklar için yüksek başarı oranı. Her varlıkta aynı başarıyı göstermediğinde göz ardı edilmemelidir. Analize önce Ichimoku bulutlarının yönüne ve rengine bakarak başlamak daha uygundur. Ardından, fiyat eğrileri, geri dönüşler ve bazlar kullanılarak tutarlı ve güçlü sinyaller belirlenebilir. Bu sinyaller çok güçlü ve etkilidir, ancak bir yükseliş trendi sırasında nadiren ortaya çıkar.

5/5 - 10