Bankacı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı

Günümüz şartlarında birçok meslek dalları ve üniversite meslek dallarında da birçok bölüm bulunmaktadır. Kişi yaşamı boyunca en önemli vereceği kararlardan biride doğru üniversite ve doğru bölüm tercihi yapmaktır. Sevdiği ve ilgi duyulan, yeteneği olan bölümler seçilmelidir. Günümüz de tercih edilen bölümler arasında da Bankacılık alanında çalışılmak istenilen bölümler tercih edilmektedir.

Geleceği parlak meslekler arasında yer almasından dolayı tercih oranı artarak ilerlemektedir. Ayrıca bankacılık sektöründe çalışmak saygın bir meslek dalı olarak kabul edilmektedir. Bu gibi sebeplerden dolayı bankacılık bölümü oldukça rağbet görmektedir. Bankacılık sektörü oldukça geniş bir alana sahip olması ile birlikte ekonomik yaşamdaki gelişmeler ile sürekli ilerlemektedir. Bankacılık sektöründe çalışmak isteyenler, çeşitli bölümlerden istenilen hedefe ulaşmasını sağlar. Bu bölümler, bankada görev alınacak bölüm çeşitliliğini arttırır.

Hangi Bölüm Mezunları Bankalarda Görev Alabilmektedir?

Bankacılık sektöründe çalışmak isteyenler için esas olarak üniversitenin Bankacılık ve Finans , Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerinde temel dersler alınarak bankacılık sektöründe bankacı olarak çalışmak isteyenlerin tercih edebileceği bölümlerdir. Bu bölümler iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programlarından oluşmaktadır. Ayrıca bazı bankalar farklı departmanlarında görev vermek için üniversitenin çeşitli bölümlerinden alım yapmaktadır.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi bu sektörde oldukça geniş seçeneklere sahip olan bölümlerden bir tanesidir. Bu bölümler arasında ortak ders havuzları oluşturularak gerekli eğitimler alındıktan sonra bu dersler geçildiği takdirde bankacılık sektöründe çalışabilme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca bankaların bilgi teknoloji ve iş geliştirme birimlerine, çeşitli mühendislik bölümlerinden de birçok alım gerçekleştirilmektedir. Bankacılık sektöründe çalışacak kişiler üniversitedeki bölümleri arasında; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye, Kamu Yönetimi, Ekonometri, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Finans, Çalışma Ekonomisi ve Sermaye Piyasası gibi bölümlerden mezun olanlar da bu sektörde çalışabilmektedir.

bankacılık 
bankacılık

Bankacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bankacılık sektöründe yer almak isteyen adayların, bankacılık ile ilgili bölümleri okurken görmüş oldukları dersler; Finansal Muhasebe, İşletme Bilimi, Matematik, Borçlar Hukuku, İktisat, Ekonomi (Makro, Mikro), Şirketler Muhasebesi, Etkili İletişim Teknikleri, Finansal Hizmetler Pazarlaması, Bankacılık Faaliyetleri, Finansal Krizlerin Ekonomik Tarihi, Sermaye Piyasası Kurulu , Finansal Tablolar Analizi, Bankacılıkta Denetim, Bilgisayarda Bankacılık Uygulamaları  gibi dersleri sekiz yarıyılın içinde başarılı bir şekilde bitirdikten sonra Bankacılık Lisans Diplomasını alarak bankacılık sektörüne ilk adımı atmış olmaktadır.

Bankalardaki Farklı Görevler Nelerdir?

Bankalarda farklı görev pozisyonları ve departman seçenekleri oldukça fazladır. Bankacılık sektörün de alım yapılan pozisyonlar ve hangi bölümlerden mezun olunması gereken bölümler şunlardır:

Müfettiş Yardımcısı

Müfettiş yardımcılığı oldukça önemli bir görevdir. Bu görevde bulunmak için; Bankacılık ve Finans, İktisat, Hukuk, Kamu Yönetimi ve İşletme bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir.

Müfettiş Yardımcı Bilgi Sistemleri

Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir.

OKU  KFC Franchise Şartları Ücreti ve Başvuru Koşulları

Uzman Yardımcısı

Bulunduğu birimin faaliyetlerinin banka mevzuatlarına uygun olup olmadığını denetlemekle görevli olan kişilerden oluşmaktadır. İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Sermaye Piyasası, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği ve Matematik Mühendisliği bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir.

Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanlığı

Bankaların bilgi işlem departmanı altyapısını oluşturan kişilerden oluşmaktadır. Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Matematik, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayarlı Muhasebe bölümlerinden mezun olanlar

Gişe Yetkilisi

İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi bölümünden mezun olanlar.
Bu bölümlerin bitirilmesi ile bankacı Olmak isteyen kişiler başvurabilmektedir. Bankalar kendilerinin düzenlediği sınavlarla ve bankaların belirlediği kurallar ile elaman alımı yapmaktadır. Genellikle bankaların mülakat ve teorik olmak üzere iki aşamalı olmaktadır. Kendi belirledikleri tarihlerde sınavlarını yapmaktadırlar. Her iki sınavda başarılı bir şekilde geçen adaylar göreve başlayabilmektedir.

Bankada Görev Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Bankalarda görev almak için gereken şartlar kapsamında ilk olarak bankanın yapmış olduğu sınavlardan önce KPSS sınavı ile bankanın koymuş olduğu baraj puanı almaktır. Bu baraj puanı bankaların belirlemiş olduğu puanlarla başarıyla geçmektir. Bu baraj geçildikten sonra mülakata çağırılmaktadır. Mülakatlar da başarılı olan adaylar göreve başlamaktadırlar. Bankacılık mesleğini yapacak olan kişilerin insan ilişkileri son derece iyi olması gerekmektedir. Ayrıca oldukça sabır gerektiren bir meslektir.