Borsada T+1 ve T+2 Nedir?

T+1 ve T+2, paranın borsada işlenmesinden sonra kazancın çekilmesine kadar geçecek olan süreyi belirlemekte kullanılan terimlerdir. T1, paranın bir gün sonra çekilebileceğini gösterir. Borsaya giren tüm kurumlar, özel ve kurumsal fark etmeksizin kazanç sağlamak adına yatırım yapmaktadırlar. Yapılan yatırımdan gelen kazancın çekilmesi işlemi ise T+1 ve T+2 terimleri ile tanımlanmaktadırlar. Tıpkı T+1 gibi T+2 de paranın hesaba ne zaman aktarılacağını göstermektedir. T+2 söz konusu olduğunda nakdi para hesaba 2 gün sonra aktarılır. Elbette, borsa ile ilgilenen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında gelen kazançlarının hesaplarına ne kadar aktarılacağı konusu da bu terim vasıtası ile çözülmüş olur. Özellikle son zamanlarda borsa ile uğraşmak pek çok kişinin merak ettiği ve yapmak istediği bir iş haline geldi. İnsanlar giderek borsayla daha da ilgilenmeye başladı ve pek çok kimse borsa işlemleri yapmaya başladı. Eğer siz de borsa ile ilgileniyorsanız ve takas işlemlerinde kullanılan terimlerle ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız o zaman doğru yerdesiniz. Zira, bu yazımızda size borsada T+1 ve T+2 terimlerinin ne olduğunu ve bu terimlerle ilgili detayları açıklayacağınız. Eğer siz de aklınızdaki soru işaretlerini gidermek ve borsa hakkında en çok merak edilen konulardan birini öğrenmek istiyorsanız o zaman borsada T+1 ve T+2 terimlerini açıklayan yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

T+1 Kavramı Nedir?

Borsada T+1 ve T+2 kavramları, takas işlemlerini ifade eder. T+1, takas günü anlamına gelir ve almış olduğunuz hisse senedini yalnızca T+1 gün sonra çekebileceğinizi gösterir. Kısacası, mevcut olarak görüntülediğiniz miktar yalnızca 1 gün sonra çekilebilecektir. Örnek vermemiz gerekirse, eğer yatırımcı aracı bir şirketten başka bir şirketin hissesini satın alıp bu hisseyi belli bir süre sonra sattıysa bakiyesini ancak 1 gün sonra alabilecektir. Dolayısıyla, alınan bir lotun aynı gün satışı ya da takası mümkün olmayıp kişinin bir gün beklemesi gerekecektir. Özellikle borsa ile ilgilenen kişilerin sıklıkla karşılaştıkları ve borsaya girmek isteyen kişilerin de bilmesi gereken terimlerden birisi olan T+1 terimi, bu noktada önemli bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde, T+1 kavramına benzer bir kavram olan T+2 kavramı da çok merak edilen bir kavramdır. Öyleyse hadi T+2 kavramına geçelim.

T+2 Kavramı Nedir?

Aynı T+1 kavramı gibi T+2 kavramı da borsa söz konusu olduğunda karşımıza çıkan ve çokça merak edilen bir kavramdır. T+2 kavramı bu noktada bir lotun satışı yapıldıktan sonra hesabınıza konulan blokeyi ifade eder. T+2 durumunda bakiyenize ancak iki gün sonra erişebilirsiniz. Dolayısıyla, satış ya işlemini gerçekleştirdiğiniz takdirde işleminiz sonucunda alacağınız para hesabınıza yalnızca iki gün bekledikten sonra geçer. İki günlük süre geçtikten sonra lotlarınızdan istediğinizi bozdurabilirsiniz. Özellikle al-sat işlemlerinde iki gün beklemek zorunludur. Dolayısıyla, eğer borsada al-sat işlemi yapmak istiyorsanız işleminizden iki gün sonra bakiyenize erişeceğinizi unutmayın. T+2 kavramı hakkında en çok merak edilen konulardan birisi olan da böyle bir uygulamanın neden olduğudur. T+2 uygulamasının en temel sebebi borsa işlemlerinin daha kolay bir şekilde denetlenmesidir. T+2 sayesinde eğer borsada al-sat işlemi yapacaksanız talimat gününden sonra iki gün daha beklemek durumundasınızdır. Ancak iki gün bekledikten sonra hesabınıza erişip lotlarınızı bozdurmaya başlayabilirsiniz. Ancak takas işlemlerinde T+2 uygulaması bulunmamaktadır. Eğer takas işlemi gerçekleştirecekseniz bunun için iki gün beklemeniz zorunluluğu bulunmamaktadır. Takas işlemi anında yapılabilmekte olup T+2 uygulamasına dahil değildir.

OKU  Rödovans Sözleşmesi nedir - RÖDOVANS SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

T+1 Kavramı ve T+2 Kavramı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Eğer borsada T+1 ve T+2 kavramlarının ne anlama geldiğini bilmiyorsanız bu işlemler hakkında bir fikriniz yoksa o zaman başarılı bir hisse senedi alımı işlemi gerçekleştiremezsiniz. Bu sebeple, bu iki kavram hakkında belli bir bilgiye sahip olmak her açıdan sizin için faydalı olacak ve borsa işlemlerinizi daha etkin bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Bu yazımızda sizin aklınızdaki soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyoruz, öyleyse, T+1 ve T+2 kavramlarının detaylarına şöyle kısa bir göz atalım. T+1 ve T+2 hakkında bilmeniz gereken şeyleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • T+1 ve T+2 kavramlarının ilk harfi olan T, “Talimat günü” anlamına gelir.
  • Borsada T+1 ve T+2, yatırımcının, bakiyesindeki meblağı ne zaman çekebileceğini göstermektedir, dolayısıyla, T+1 ve T+2 bakiye çekmek isteyen kimselerin dikkat etmesi gereken başlıca işaretlerdir.
  • Kişi, bakiyelerinde görüntülenen meblağı T+1 veya T+2 şeklinde ifade edilen süreden önce çekemez. Bu noktada T+1 ve T+2 kavramlarının ne kadar süreye tekabül ettiğini bilmek de büyük bir öneme sahiptir.
  • T+1, kişinin bakiyesindeki meblağı talimat gününden ancak bir gün sonra çekebileceğini gösterir.
  • T+2 ise kişinin bakiyesindeki meblağı çekmek için talimat gününden sonra iki gün daha beklemesi gerektiğini, bu süre zarfında bakiyesinden herhangi bir para çekemeyeceğini gösterir.

Hisseniz ile işlem yaptıktan sonra bakiyenizin hangi hesapta görüntülenebildiğini kontrol ederek kaç gün içerisinde para çekimi yapabileceğinizi görebilirsiniz. T+1 bölümünde görüntülenen bakiye ancak talimat gününden bir gün sonra çekilebilir, dolayısıyla talimat gününden sonra bir gün daha paranızı çekemeyeceğiniz anlamına gelir. T+2 bölümünde görüntülenen bakiye ise aynı şekilde talimat gününden ancak iki gün sonra çekilebilir. Üstelik, bu durumda para çekim işleminin hangi gün yapılacağının da göz önünde bulundurulması gerekir. Eğer talimat günü cuma gününe denk geldiyse, hafta sonu iş günü olmadığı için kişi hafta sonundan sonra bir ya da iki gün daha bekleyecektir. Yani, eğer talimatınızı cuma günü verdiyseniz ve bakiyeniz T+1 bölümündeyse o zaman paranızı ancak salı günü çekebilirsiniz, paranız T+2 bölümündeyse çekim işlemini en erken çarşamba günü alabilirsiniz.

Borsada Sadece T+1 ve T+2 Mi Vardır?

Hayır. Borsada T+3 ve T+0 kavramları da vardır. Bu kavramlar ne derseniz bunu şu şekilde açıklayabiliriz:

  • T+3, tıpkı diğer terimlerde olduğu gibi talimat gününden sonra işlem yapabilmek için 3 gün kadar beklenmesi gerektiği anlamına gelir. Bu süreç boyunca bakiyenizle herhangi bir işlem yapamazsınız. T+1 ve T+2’ye göre görece daha az uygulanan bu durum bazı şirketler tarafından kullanılabilmektedir.
  • T+0 ise bazı şirketlerin satış işlemi gerçekleştikten sonra bakiye çekimine izin vermesi durumunda söz konusudur. Bu kavram, satış işleminden hemen sonra hissenizin kullanılabileceğini gösterir.

baskılı ıslak mendil