Emeklilik (DYS) Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik (DYS) evrak takibi ve sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. E-Devlet sisteminden emeklilik başvurusu takibi yapılabilir. Emeklilik (DYS) evrak takibi ve sorgulama yapmak için SGK sistemi de kullanılabilir.

Gerekli yaş, prim ödeme gün sayısı şartlarını sağlayanlar, emekli olabilir. Emeklilik başvuruları, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılır. Kurum yapılan başvuruları inceler ve uygunluk durumuna karar verir.

EYT Yasası’nın çıkarılması ile birlikte 08.09.1999 öncesinde sigorta başlangıcı olanlara emeklilik hakkı verilmiştir. Bu tarihten önce sigortalı olanlar, yaş şartı olmadan emekli olabilir. Bu kişilerin 5400 gün priminin bulunması yeterlidir.

Emeklilik başvuruları, turkiye.gov.tr adresinden takip edilebilir. Aynı zamanda emeklilik başvuruları da e-Devlet’ten yapılabilir. Emeklilik başvuruları genellikle bir ay içerisinde sonuçlanır. Ancak şu sıralar EYT başvuru sayısının fazla olması nedeniyle emeklilik başvurularının sonuçlanması gecikebilir.

Emeklilik başvuruları, internet üzerinden kolaylıkla takip edilebilir. Bu sayede başvuru işlemlerinin sonuçlanıp sonuçlanmadığı öğrenilir. Emekli olmak isteyenler, sigorta başlangıç tarihine göre gerekli şartları sağlamalıdır. Gerekli şartları sağlamayanların emeklilik başvurusu onaylanmaz.

DYS Evrak Takip Ekranı Ne Demek?

DYS evrak takibi, emeklilik başvurusu için verilen belgelerin hangi aşamada olduğunu gösterir. Evrak takibi sayesinde emeklilik işlemlerinin durumu öğrenilir. Evrak takibi için e-Devlet internet sitesi ve e-Devlet mobil uygulaması kullanılabilir.

Emeklilik başvurusu için sigorta süresi, yaş, prim gün sayısı sağlanmalıdır. E-Devlet’e girdikten sonra “Çalışma Hayatım” kısmından emeklilikle ilgili bilgilere erişilebilir. Çalışma Hayatım kısmında şu bilgiler yer alır:

  • Bugüne kadar ödenen prim gün sayısı
  • Emekli olmak için kalan yaş
  • Emekli olmak için kalan prim ödeme gün sayısı
  • SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için ayrı ayrı emeklilik hesaplamaları

Emeklilik hakkında farklı bilgilere de e-Devlet üzerinden ulaşılması mümkündür. Emekli aylık bilgisi, emeklilik kaydı ve belge doğrulama işlemleri de yapılır. Emeklilerin işlemlerini e-Devlet’ten takip etmesi son derece önemlidir.

Emeklilerin aylıklarının takibi de E-Devlet’ten yapılabilir. Bu sayede aylıkların yatırıldığından haberdar olan emekliler, ödemeyi bankadan alabilir.

Emekliliğin Onaylandığı Nasıl Anlaşılır?

Emekliliğin onaylandığının anlaşılması için DYS evrak takibi yapılmalıdır. DYS evrak takip işlemleri SGK internet sitesi üzerinden yapılabilir. Bunun yanı sıra SGK’ya bizzat başvuru yaparak da emeklilik takibi yapılabilir.

Emekliler yıllarca çalıştıktan sonra rahat etmek için emekli olmak ister. Bunun için gerekli başvurular yapılır. Ancak ilk olarak emeklilik için şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Prim ödeme gün sayısı
  • Sigortalılık süresi
  • Emeklilik yaşı

Emeklilik şartları sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösterir. 1999 öncesi sigortalılar için şartlar farklıdır. 99-2008 arasında şartlar değişikliğe uğrar. 20008 sonrasında ise emeklilik şartları bir hayli zorlaşmıştır.

OKU  B Sınıfı Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır?

Emekli olmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunun olmaması gerekir. Aynı zamanda prim gün sayısı eksiği de olmamalıdır. Emekli olanlar bir taraftan çalışmaya da devam edebilir.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emeklilik maaşında artış olmaz. Emekli maaşının çalışırken kesilmesi halinde maaş artışı sağlanabilir. Emekli maaşı düşük olanlar, bu şekilde maaşlarının artmasını sağlayabilir.

Emeklilik Başvurumu Nereden Takip Edebilirim?

Emeklilik başvurusunu takip etmek için gerekli işlemler, e-Devlet üzerinden takip edilebilir. Emeklilik takibi ile maaşın ne zaman yatırılacağı öğrenilir. Bu sayede yatar yatmaz maaş alınabilir.

Emeklilik başvuruları, istenilen herhangi bir zamanda yapılabilir. Emeklilik başvurusu ile çalışma hayatından ayrıldıktan sonra ücret almaya devam edilir. Emeklilik (DYS) evrak takibi ve sorgulama yapmak ödemelerin bir an evvel başlaması açısından önemlidir.

Emeklinin alacağı maaş, çalışırken aldığı maaşa göre belirlenir. İlk olarak prime esas kazanç hesaplanır. Ardından bu kazanç üzerinden emekli aylığı bulunur. Emekli aylığı başvurusu yapıldıktan sonra vefat eden sigortalının yakınlarına aylık bağlanır.

Emekli aylığı en az 7500 TL olarak ödenir. Emekli maaşları, yılda iki defa artırılır. Bu sayede ekonomik şartlara uygun hale getirilir. Emeklilik şartlarını yerine getirmemesine rağmen aylık alanlardan ödemeler geri alınır.

Emekli maaşı alamayan kişiler gerekli şartları sağlaması halinde toptan ödeme alınabilir. Emeklilik için ödenen primler, toptan ödeme olarak geri alınır.

EYT Başvuru Sonucu Ne Zaman Belli Olur?

EYT başvuru sonucunun belli olma zamanı, işlem süresine bağlı olarak değişir. EYT başvurusu yapan iki milyona yakın kişi olması nedeniyle işlemler uzayabilir. EYT için ilk başvurular, Mart ayında başladı. Ancak Mart ayında başvuru yapmasına rağmen halen ödeme alamayanlar bulunuyor.

İşlemlerin uzamasının nedeni EYT’li sayısının fazla olması olarak biliniyor. EYT’liler aylıklarını geç alsa bile herhangi bir hak kaybı yaşamaz. EYT’lilere başvuru tarihine göre toptan ödeme yapılır.

Örneğin Mart ayında başvuru yapan bir kişi, Temmuz ayında ilk maaşını alabilir. Böyle bir durumda kişiye Nisan, Mayıs, Haziran maaşları da ödenir. Aynı zamanda Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesi de verilir.

EYT başvuru takip işlemleri, DYS üzerinden yapılır. EYT’lilerin başvuru işlemlerinin yakın zamanda tamamlanması beklenmektedir.

E-Devlet Emeklilik Evrak Takibi Nasıl Yapılır?

E-Devlet emeklilik evrak takibi için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ekranda bulunan “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilir.

Ardından “e-Devlet şifresi” girilmelidir.

E-Devlet şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alana tıklamalıdır. Şifre hatasız olarak girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda arama alanına “DYS” yazılmalıdır.

Arama alanına “DYS” yazıldıktan sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” seçeneği tercih edilir. Gelen ekranda “Uygulamaya Git” seçeneğine tıklanır.

Ekranda yıl seçeneğinden evrakın verildiği tarih seçilmelidir. 2023 yılında evrak verenler, yıl olarak 2023’ü seçer.

OKU  Sosyal Yardım Başvuruları Nasıl ve Ne Zaman Yapılır? 2024

Yıl seçimi yapıldıktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklanmalıdır.

E-Devlet üzerinden 4C yani Emekli Sandığı için de evrak takibi yapılabilir. Bunun için “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğine tıklanır.

4/A Emeklilik Dilekçesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

4/A emeklilik dilekçesi sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Emekli olmak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe vermelidir. E-Devlet üzerinden de emeklilik başvurusu yapılabilir. E-Devlet’ten “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” seçeneği tercih edilmelidir.

Bu kısımdan “Tahsis Talep Türü” belirlenmelidir. Buradan “Yaşlılık Aylığı” seçeneği tercih edilir. Ardından sigorta türü seçilere işlemler sürdürülür. Başvuru yapıldıktan sonra e-Devlet üzerinden takip işlemleri gerçekleştirilir.

Emekli aylığı bağlandığında e-Devlet üzerinden aylık bilgisi görüntülenebilir. Böylece maaş çekmek için ilgili bankaya başvurulur.

Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilir. “4A Emekli Aylık Bilgisi” kısmından sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden emeklilik kaydı bilgisine de bakılır.

E-Devlet üzerinden emekli aylık bilgisi belge doğrulama yapılabilir.

Emekli olmak isteyenler, tüm işlemleri e-Devlet üzerinden kolay bir şekilde tamamlayabilir. Normal emeklilik için gerekli şartları sağlamayanlar, kısmi emeklilikten yararlanabilir. Kısmi emeklilik şartları, sigorta başlangıç tarihine göre değişir.

08.09.1999 öncesinde sigortalı olanlar, 15 yıl sigorta ve 3600 gün şartıyla kısmi emekli olabilir. Ayrıca 50-55 yaş şartı da vardır. Kısmi emeklilik için prim ödeme gün sayısı şartı 4500 güne yükseltilmiştir.

2008 yılından sonra şart 5400 gün olmuştur. Kısmi emeklilik başvurusu tamamlandıktan sonra emeklilik (DYS) evrak takibi ve sorgulama yapmak mümkündür.

baskılı ıslak mendil