Tavuk Çiftliği Kurulumu, Maliyeti ve Tavuk Destekleri

Ülkemizde dahil olmak üzere pek çok yerde tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin sayısı artmaya devam etmektedir. Artan et fiyatları ile birlikte en ucuz protein kaynaklarından birisi olarak kabul edilen tavuk etine son zamanlarda rağbet de artmıştır. Yalnızca tavuk eti değil aynı zamanda yumurtası ile de günlük hayattan yemeklere, tatlılara kadar her öğünde karşımıza çıkmış olan tavuk yetiştiriciliği, aynı zamanda hayvansal üretimlere göre daha kolay yapılmaktadır.

Tavuk yetiştiriciliği, büyük hayvan üretimine göre daha kolay başlamaktadır. İnsan hayatının vazgeçilmez ihtiyaçlarından birisi olan ve günlük hayatta dahi kullanılan tavuk ürünleri, üretimi ile de merak edilen konulardan birisi olmuştur. Tavuk çiftliği kurulu maliyeti ve devlet destekleri ile üretim kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Tavuk çiftliği kurmak isteyenler öncelikle ne büyüklükte bir üretim yapacağına karar vermeli, yalnızca tavuk eti mi yoksa yumurta üretimi mi yapacağını değerlendirmelidir. Hem çabuk hem yumurta üretimi bir şekilde gerçekleştirilebileceği gibi yalnızca bir konuya verimli bir şekilde yoğunlaşmak daha fazla kar getirmektedir.

Organik yumurta ya da bilinen diğer adıyla gezen tavuk yumurtası üreterek çevre satışlarında büyük bir üretim gerçekleştirebilirsiniz. Yalnızca beyaz et üretimi yapacak firmalar ise daha geniş kapsamlı perakende satmanın sorumluluklarının üstüne alması gerekmektedir. Perakende satış ciddi sorumluluklar gerektiren ve dikkat edilmesi gereken bir satış türüdür. Tavuğun bozulması ya da zehirlenme durumlarına karşı üreticinin başı büyük belaya girebilmektedir.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği kurmadan önce çiftliğin kurulacağı mekan belirlenmeli ve bunun haricinde çiftlikte nasıl bir üretim yapılacağını karar verilmelidir. Tavuk çiftliklerinde yumurta ve beyaz et üretimi yapılabildiği gibi ikisi bir arada da yapılabilmektedir. Ancak hem tavuk hem yumurta üretimi yapmak verimi düşürmektedir.

Tavuk çiftliği kuracak olan bireyler öncelikle kendilerini sektöre tanıtmalı hangi üretimin daha karlı olacağını belirlemelidir. Piyasada oldukça fazla söylenti bulunmaktadır. Örneğin organik yumurta üretmek çok karlı ya da beyaz et üretimi büyük toptancılarla çalışıldığında kar getiriyor gibi söylemler yanlıştır. Pazarlamada her zaman en büyük etken kurmuş olduğunuz üretim tesisimizin tanınmasına bağlıdır. Pazarlama yeteneğiniz yüksekse perakende ürün satmak için büyük bir fırsatınız var demektir.

Hem hayvanlarla ilgilenip hem de perakende satışa yoğunluk  verebilmek için kapsamlı bir çalışma prensibine sahip olmamız gerekmektedir. Tavuk çiftliklerinde önemli olan bir diğer etken ise maliyettir. Bütün iş yükü sorumluluğunu kendim üstlenebilirim diyorsanız maliyetten kasabilirsiniz ancak son dönemlerde ülkemizde de fazlasıyla kullanılmaya başlayan otomatik aletlere olan ilginin artışı ile birlikte birçok kişi makineleri yaptırabilirsiniz. Ancak bahsettiğimiz gibi otomasyon aletlerine yönelme fazla olsa da maliyet bir hayli fazla olmaktadır.

Çiftliğin kurulacağı arazinin kirası ya da satın alma bedeli bütçenizi etkileyecektir. O yüzden mutlaka kurulacağı arazi ve yapacağınız işin genişliğine göre bir yer belirlemelisiniz. Planlı ve programlı bir şekilde düzenlendiği zaman kümesin kurulum maliyeti yemlik suluk gibi teknik malzemeler ve alacağınız tavuk ücretleri ilk zamanlarda büyük bir maliyete neden olacaktır. Çiftlik giderlerinin hesaplanması da aylık olarak harcayacağınız giderleri görmenize sebep olacaktır.

OKU  Yapı Kredi Promosyon Ne Zaman Yatar?

Gelir ve gider oranlarını doğru bir dengede hesaplamalı ve finans kaynağı için kendinizi belli bir bütçe hazırlamalısınız. Maliyeti açısından pek çok üretici gezen tavuk yumurtası çiftliği kurmaya karar vermektedir. Gezen tavuklar genel olarak doğal ortamda gezerek büyüdüğü ve yemeni kendisi de bulduğu için tercih edilmektedir. Ancak gezen tavuk çiftliği kurulması için tarım Bakanlığı’nın onayı da gerekmektedir.

Bakanlık gezen tavuk çiftliği kurulması için bazı özellikleri şart tutmuştur. Özellikle gezen tavuk çiftliklerinde tavuk başına 2 metrekare alan olması ve kümes içerisinde 5-6 tavuk için 1 metrekare alan bulunması gerekmektedir. Tavukların gezecek olduğu açık alan için güvenlik önlemleri alınmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tavuk Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

Kurmak istediğiniz tavuk çiftliği tamamen sizin maliyetinize bağlı bir durumdur. 300 ile 500 adet bir tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız prefabrik çiftlik kurmanız gerekmektedir. Ancak amacınız büyük bir Çiftlik kurmak ise bunun için devlet desteklerinden yararlanabilirsiniz. Günümüzde tavuk çiftlikleri 3 tipte üretilmektedir.

Bunlar prefabrik, çadır tipi ve ev tipi konteyner şeklinde olmaktadır. Tavuk çiftliğinde yıllara göre maliyet oranı artmış olsa da yumurta ve etlik tavukların satış hacimleri göz önüne alındığında daha kazançlı bir sektör olduğu da belirtilmektedir.

Tavuk çiftliği kurulumu üretecek olduğunuz tavukların cinsine ve sayısına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle 2022 yılında yaşanılan yüksek fiyatlar neticesinde artan yem ve maliyet göz önünde bulundurulduğunda finans büyük bir önem arz etmektedir. Ancak ortalama bir fiyat belirlenmiş ve bu fiyat üzerinden tahmin biçmek gerekirse 500 tavuklu bir çiftlik için ortalama olarak 35.000 TL gibi bir finansa ihtiyaç duyarsınız. 1000 tavuklu bir çiftlik için ise kurulum maliyeti 70.000 lira olarak belirtilmiştir.

Tavuk Çiftliği
Tavuk Çiftliği

Tavuk Çiftliği Desteği Var Mı?

Devlete ait olan bankalardan birisi olan Ziraat Bankası devlet hibe desteği kapsamında üreticiye destek vermektedir. Ziraat Bankası düşük faiz ile tavuk kredisi üreticiye vermektedir. 2022 yılında güncel fiyatlanma ve faiz oranlarında değişikliğe gidilmiştir. 2022 yılında üretilecek olan tavuk çiftliğinin tesis ve üretim sayısına göre üst limit olarak 10.000.000 TL vermeye başlamıştır. Ziraat Bankası’nın tavuk çiftliği kredisi kapsamında vermiş olduğu devlet hibe desteğinin geri ödeme vadesi ise 7 yılı olmaktadır.

Cari faiz oranı senelik olarak hesaplanmaktadır. 2022 yılı için yapılan açıklamada faiz oranının senelik %14 uygulanacağı belirtilmiştir. Ziraat Bankası’nın faizsiz tavuk çiftliği kredisi kapsamında resmi gazetede bir tebliğname yayınlanmıştır. Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’nın ortak çalışması olan bu kredi iki kategoride verilmektedir. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve damızlık kanatlı yetiştiriciliği olarak 2 ayrı kategoride kredi verilmektedir.

Damızlık yetiştiricilikte %75 faiz indirimi uygulanırken yumurta tavukçuluğunda ise %0,29 en düşük faiz uygulanmaktadır. Ziraat Bankası’nın dışında KOSGEB bilinci üzere hayvancılık alanında üreticiyi desteklemektedir.

OKU  Banka Teminat Mektubu Türleri

KOSGEB geleneksel girişimcilik destek programında 65 bin TL’ye kadar hibe başvurularında destek vermektedir. KOSGEB başvuru işlemleri için yeni girişim adayları büyük önem arz etmektedir.

Yeni girişimci KOSGEB kurslarına katılım sağladıktan sonra girişimcilik belgesini alıp e-kobi kaydı işlemini yapmalıdır. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra e-devlet üzerinden geleneksel girişimcilik destek programı başvurusunda bulunması gerekmektedir. KOSGEB başvuru niteliğinde sizden istemiş olduğu bütün resmi belgeleri ve evrakları verilen günde teslim etmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda başvuru sonrasında evraklar eksiksiz teslim edildiğinde hazırlamış olduğunuz iş planınızı KOSGEB’e sunmanız ve projenin onay alması sonrasında girişimcilik destek programı hibelerinden yararlanabilirsiniz.

baskılı ıslak mendil