Uçak Bakım Teknisyeni Ne Kadar Maaş Alır?

Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ve dünyamızın değişmesi ile birlikte yeni iş kollarına olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Ulaşım teknolojisinin de hızlı bir gelişim göstermesi ve uçak yolculuğunun da her geçen gün daha yaygın bir hale gelmesiyle kullanılan uçakların bakımı da önemli bir konu haline gelmektedir. Uçak bakım teknisyenliği de bu noktada devreye girip, uçak bakımı alanındaki ihtiyaçları karşılar. Uçak bakım teknisyenliği, kendi içinde belli başlı avantajlara ve dezavantajlara sahip olup günümüzde meslek seçme aşamasında olan gençler tarafından hakkında en fazla araştırma yapılan meslekler arasında yer almaktadır. Uçak bakım teknisyenleri genel olarak bir uçağın çeşitli aksamlarının bakımından sorumlu olan kişidir. Her ne kadar isimlerini pilotlar ya da kabin görevlileri kadar duymasak da uçak bakım teknisyenleri belki de havacılık alanında en önemli göreve sahip kişiler olarak görülebilir. Zira, yolcuları arzu ettikleri hedefe güvenli bir şekilde götürecek olan uçağın iyi bir bakımdan geçmiş olması gerekmektedir. Bu durumda, uçak bakımı teknisyenliği için giderek popülerleşen bir meslektir diyebiliriz. Bunun yanında, insanların en çok merak ettiği sorulardan ilki “Uçak bakım teknisyeni ne kadar maaş alır?” sorusudur. Eğer siz de uçak bakım teknisyenliği hakkında bilgi almak istiyorsanız, aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için bu yazıyı okumaya devam edebilir, “Uçak bakım teknisyeni ne kadar maaş alır?” sorusuna bir cevap bulabilirsiniz.

Uçak Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur?

Uçak bakım teknisyenliği hakkında en çok merak edilen konulardan ikisi de bu mesleği yapmak için gereken nitelikler ve uçak bakım teknisyeni nasıl olunacağıdır. Elbette, her meslekte olduğu gibi uçak bakım teknisyenliği de kişinin belli başlı niteliklere sahip olmasını gerektirir. Özellikle bu mesleğin belli başlı inceliklere hakim olmayı gerektirmesi de kişilerin sahip olması gereken niteliklerin sayısını arttırmaktadır. Bunun yanında, ülkemizde uçak bakım teknisyenliği konusunda nitelikli işgücüne yönelik büyük bir rağbet olduğunu göz önünde bulundurursak bir kişinin sektörde tutunmak için belli başlı niteliklere sahip olması, hatta mümkün olduğunca kendini yetiştirmesi kesinlikle şarttır. Uçak bakım teknisyeni olmak için gereken şartları ise şöyle sıralamamız mümkündür:

  • Uçak bakım teknisyeni olmak için bir kişinin bu alanda bir eğitim almış olması gerekmektedir. Bu sebeple, teknik liselerde bulunan Uçak Bakım Teknisyenliği ve Uçak Gövde-Motor bölümleri tercih edilebilir yada aynı bölümlerin Meslek Yüksekokulu okunarak uçak bakım teknisyenliği konusunda gerekli eğitim alınmış olur. Teknik liselerde elektrik, elektronik, motor, mekatronik ve benzeri bölümlerde okumuş kişiler de Uçak Bakım Teknisyenliği ve Uçak Gövde-Motor bölümlerine ek puan alarak gidebilirler.
  • Uçak bakım teknisyeni olmak isteyen bir kişinin sahip olması gereken en önemli niteliklerden birisi iyi derecede İngilizce bilmektir. Bu noktada, iyi derecede İngilizce bilmeyen adayların çoğu zaman tercih edilmediğini ve mesleği yapamadıklarını belirtmeliyiz. Elbette, istisnalar kaideyi bozabilir ya da sahip olduğu İngilizce seviyesi çok iyi olmasa da yeterli düzeyde görüldüğü takdirde kişinin tercih edilmesi mümkündür.
  • Uçak bakım teknisyenliği mesleğini icra edebilmek için gereken başlıca nitelikler arasında 18 yaşını doldurmuş olmak ve Uçak Bakım Teknisyeni Lisansına sahip olmak bulunmaktadır.
OKU  Kahramankart Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?
Uçak Bakım Teknisyeni
Uçak Bakım Teknisyeni

Uçak Bakım Teknisyeni Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekmektedir?

Her meslekte olduğu gibi uçak bakım teknisyenliğinde de kişinin belli başlı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler sayesinde kişi işini layıkıyla yerine getirebilir ve kariyer basamaklarını tırmanması da her zaman daha kolay olur. Uçak bakım teknisyeni olmak isteyen bir kişinin sahip olması gereken nitelikleri şöyle sıralamamız mümkündür:

  • Öncelikle, bir uçak bakım teknisyeninin iyi bir gözlem becerisine sahip olması gerekmektedir. Bakımını yaptığı uçakta bulunabilecek her türlü hataya ve soruna karşı gözlerini dört açmalı ve buna göre bakım yapmalıdır. Bu noktada, kişinin dikkatli ve ayrıntılara karşı duyarlı olması da şarttır.
  • Vardiyalı çalışmaya hazır olmak bir diğer niteliktir. Zaman zaman geceleri çalışmak zorunda kalan uçak bakım teknisyenleri, gerektiği takdirde iş başı yapabilmelidir. Bu sebeple, vardiyalı çalışmaya müsait kişilerin bu mesleği tercih etmesi tavsiye edilir.
  • Her ne kadar uçak bakım teknisyenleri daha çok karada çalışsalar da seyahat engelinin bulunmaması uçak bakım teknisyeni olmak için gereken şartlar arasındadır.
  • Uçak bakım teknisyeni olmak isteyen kimsenin yoğun ve stresli bir iş ortamına ayak uydurabilmesi gerekmektedir. Zira, uçak bakım mesleği kendi için stresli ve yoğun bir iş temposuna sahiptir. Bunun yanında, kişi, her daim yaptığı en ufak bir hatanın nelere sebebiyet verebileceğinin bilincinde olmalıdır.
  • Hangar ve benzeri kapalı ortamlarda çalışmaya müsait olmak uçak bakım teknisyeni olmak için gereken şartlar arasında yer almaktadır.
  • Uçak bakım teknisyenliği bir takım işidir. Bu sebeple, kişinin bir ekibin parçası olarak çalışmaya gönüllü olması, işini bir ekiple birlikte yapabilmesi son derece önemlidir.
  • Analitik düşünme becerisi ve kendini geliştirmeye açık olmak da uçak bakım teknisyeni olmak isteyen kimselerin sahip olması gereken özelliklerin arasındadır.

Uçak Bakım Teknisyeni Ne İş Yapar?

Özellikle uçak ve aksamlarının tamiri konusunda en çok aranan meslek grupları arasında yer alan uçak bakım teknisyenleri hakkında en çok arama yapılan meslekler arasında yer almaktadır. Son zamanlarda ülkemizde de büyük bir popülerliğe kavuşmuş olan uçak bakım teknisyenliği hakkında en çok merak edilen sorular arasında “Uçak bakım teknisyeni ne iş yapar?” sorusu gelmektedir. Genel olarak uçakların bakımını ve tamirini yapmakta olan uçak bakım teknisyenlerinin yaptığı temel işler şunlardır:

  • Uçak bakımı ve tamirinin rutin faaliyetlerini gerçekleştirip denetim ve idari sorumlulukları yerine getirmek,
  • Uçağın özel parçalarının ve aksamlarının tamirinden ve bakımından sorumlu olmak,
  • Temiz yakıt ikmali ve yağ değişimi işlemlerini gerçekleştirmek,
  • Uçak ve havacılık destek ekipmanlarının bakımını yapmak,
  • Uçağın teknik problemlerinin çözüldüğünden ve güvenli kullanıma hazır olduğundan emin olmak,
  • Manyetik kontrol ekipmanları vasıtasıyla uçak üzerindeki herhangi bir bozulma ve görünmez çatlağı tespit etmek,
  • Uçakta yakıt ikmali yapan depoların kontrolünü ve gerekli durumlarda bakım ile tamirini yapmak
OKU  Metro passenger kart bakiye sorgulama

Bütün bunların yanı sıra uçak bakım teknisyenleri bir uçağın her türlü bakım ve tamirat işinden sorumludur diyebiliriz.

Uçak Bakım Teknisyeni Ne Kadar Maaş Alır?

Uçak bakım teknisyenlerinin aldığı maaş en çok merak edilen konular arasındadır. Özellikle meslek seçimi için araştırma yapan gençlerin en çok sorduğu sorular arasında yer alan bu soruya yazımızda bir cevap vermeye çalışacağız. 2022 uçak bakım teknisyeni maaşları söz konusu olduğunda 7.000 ile 10.000 arasında ortalama bir maaştan söz etmek mümkündür. Özellikle devlet kadrosunda çalışan uçak bakım teknisyenleri genellikle en düşük 9.700 lira civarında bir maaş almaktadırlar. Bunun yanında, mesleki gelişim sağlandığı takdirde, uçak bakım teknisyeni, aldığı maaşı çok daha arttırabilir.

baskılı ıslak mendil