Ankarakart (Ego Kart) Bakiye Sorgulama işlemi Nasıl Yapılır?

Ulaşım yönünden pek çok avantaj sağlayan Ankarakart (ya da eski adıyla Ego Kart), Ankara’da yaşayanların toplu taşımada kullandığı bir karttır. Şehir içi ulaşımın yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte toplu taşımada temassız kartların kullanımı da yaygınlaşmıştır. Bunlardan biri olan Ankarakart da başkent Ankara’da kullanılmakta olup, insanlara toplu taşımada kolay ve hızlı bir şekilde seyahat etme fırsatı tanımaktadır. Eğer siz de Ankarakart kullanımı ile ilgili bazı soruları merak ediyorsanız bu yazımızda aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğinizden emin olabilirsiniz.

Ankarakart Nedir?

Ankarakart, Ankara içerisinde toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz bir temassız karttır. Şehir içi toplu taşımanın olmazsa olmazlarından olan Ankarakart, Ankara içerisinde seyahat etmenin en ekonomik ve kolay yoludur diyebiliriz. Eğer Ankara’ya uzun süreli konaklamak için, tatil sebebiyle ya da okumak için geldiyseniz o zaman yapmanız gereken ilk şeylerden birisi de bir Ankarakart çıkartmaktır.

Ankarakartlar dört çeşide ayrılır. Bunlar sırasıyla tam, indirimli, serbest ve manyetik bilet olarak sıralanabilir. Tam Ankarakart herkes tarafından kullanılabilen standart Ankarakart olarak tanımlanabilir. Tam Ankarakart ile kullanılan toplu taşıma araçları kartlarınızdan tam ücret keserler. İndirimli Ankarakart ise öğrenciler ve öğretmenler tarafından kullanılan ve Tam Ankarakart’a göre daha indirimli olan bir kart türüdür. Serbest Ankarakart ise dörde ayrılmaktadır: 61-64 Yaş, 65 Yaş, Engelli ve Basın Mensubu Kartları. Bunun yanında, Manyetik Bilet tek basışlık biletler olarak tanımlanabilir. Tek sefer kullanıldıkları için bu biletlerden geçişte yeni bir tane almanız gerekmektedir.

Ankarakart
Ankarakart

Ankarakart Nereden Alınır?

Tam Ankarakart, kişiye özel olmadığı ve herhangi bir kişiselleştirme yapılmadığı için bayiler, Ankarakart İşlem Merkezi veya Smarto Banko’lardan alınabilir. İndirimli Ankarakart ise Ankara İşlem Merkezi üzerinden yapılan başvurular aracılığıyla alınabilir. Aynı şekilde Serbest Ankarakart da yalnızca belli kişiler verilmesi sebebiyle Ankara İşlem Merkezi’ne gidilerek çıkartılabiliyor. Bunun yanında, kendinize bir Ankarakart çıkarmak için https://www.AnkaraKart.com.tr  adresini kullanarak bir başvuru oluşturmanız da mümkündür. Tüm işlemleriniz tamamlandıktan ve kartınız çıktıktan sonra size e-randevu hizmeti veren Ankarakart İşlem Merkezi’nden Ankarakart’ınızı alabilirsiniz. Eğer kart merkezine gidemiyorsanız ya da gitmek istemiyorsanız kargo aracılığıyla da Ankarakart’ınızı edinebilirsiniz.

Ankarakart Nasıl Kullanılır?

Ankarakart’ınızı aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey onu kullanmaktır. Bu kadar basit. Toplu taşıma araçlarına ya da tren istasyonlarına girerken kart okuma cihazlarına kartınızı göstermeniz yeterli olacaktır. Ankarakart’ı kullandığınız toplu taşıma aracına bağlı olarak belli bir miktar ücret hesabınızdan kesilecektir. Bu ücret elbette sahip olduğunuz kartın tipine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Eğer İndirimli Ankarakart kullanıyorsanız o zaman Tam Ankarakart’a göre daha düşük bir ücret ödeyeceksiniz. Ankarakart’ınızı bastığınız kart okuma ekranında kartınızda ne kadar bakiye kaldığı bilgisini görebilir, buna göre bakiye yükleyebilirsiniz.

OKU  SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ankarakart Nerelerde Kullanılır?

Ankarakart, EGO’ya bağlı olan otobüslerde, metro, Ankaray ve teleferiklerde kullanılabilir. Görebileceğiniz üzere Ankarakart şehir içi toplu taşımada neredeyse her araçta kullanılabildiği için çok avantajlı bir karttır. Tek kart ile tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilmenizin en büyük faydası da hızlı ve etkili bir çözüm sağlamasıdır.

Ankarakart Vize Ücretleri Nelerdir ve Vize İşlemi Nasıl Yapılır?

Ankarakart çıkaracağınız zaman belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret, 65 yaş ve engelli kartına başvuracaklar için 8,5 TL olarak belirlenmiştir. Öğretmen kartı çıkarmak isteyenler ise 78,5 TL ödemek durumundadırlar. 61-64 yaş kartı vize ücreti ise 128,5 Türk lirasıdır. Kayıp ve kırık Ankarakart ücreti ise 17 Türk lirasıdır.

Ankarakart çeşidine göre vize işlemleri de değişiklik göstermektedir. Söz konusu öğrenci kartı olduğunda MEB ve YÖK’te öğrencilik kaydı olan kişilerin herhangi bir evrak göstermesi gerekmemektedir. Öğretmen kartının vizesi ise MEB sistemi kayıtlı öğretmenler için yapılmaktadır. 61-64 yaş kartının vize işlemleri de MERNİS üzerinde kayıtlı olup hala Ankara’da ikamet eden vatandaşların kartlarına yapılmaktadır. 65 yaş, basın ve engelli kartlarının vize işlemleri ise otomatik olarak gerçekleşmektedir.  Bunun yanı sıra Ankara’ya kısa süreli gelen EGM personeline iki ay geçerli bir Ankarakart verilmektedir.

Ankarakart Bakiye Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ankarakart bakiye sorgulama işlemi pek çok farklı şekilde gerçekleşebilir. Öncelikle, EGO internet sitesi üzerinden Ankarakart bakiye sorgulama servisine giderek bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem tamamen elektronik olduğu ve her yerden gerçekleştirilebildiği için en kolay yöntemlerden birisidir. Bunun yanı sıra, herhangi bir toplu taşıma aracına binerken kartınızı bastığınız kart okuma cihazları da size kalan bakiyenizi gösterecektir. Bir diğer yöntem ise yükleme noktalarıdır; yükleme noktalarına kartınızı bastıktan sonra kartınızın içindeki mevcut bakiyeyi görebilir ve buna göre ne kadar yükleme yapacağınıza karar verebilirsiniz. Ankarakart bakiye sorgulama işlemini online bir şekilde gerçekleştirmek hem konforlu hem de kolay olması sebebiyle en çok tercih edilen yöntemdir.

Ankarakart Bakiye Yükleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Ankarakart bakiye yükleme işlemi de en az Ankarakart bakiye sorgulama işlemi kadar kolaydır. Tek yapmanız gereken şey EGO internet sitesine giderek orada bulunan Bakiye Yükleme ve Sorgulama kısmına girmektir. Buradan, isterseniz kartınızın bakiyesini sorgulayabilir isterseniz de kartınıza bakiye yükleyebilirsiniz. Tamamen online bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz bakiye yükleme işlemi ile Ankarakart’ınıza saniyeler içerisinde dilediğiniz miktarda bakiyeyi yükleyebilirsiniz. Böylece yükleme noktalarından uzak bir yerde olduğunuzda ya da yükleme noktaları ile uğraşmak istemediğinizde kolay bir şekilde kartınıza bakiye atabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise doğal olarak bakiye yükleme noktalarını kullanmaktır. Her ne kadar online bir şekilde yüklemek kadar kullanışlı olmasalar da hala en yaygın kullanılan yöntem bakiye yükleme noktalarıdır.

OKU  İşletme bölümü nedir? İşletme mezunu ne iş yapar?

Ankarakart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Ankarakart mobil uygulamasını kullanmak için yapmanız gereken ilk şey internet mağazanıza gidip Ankarakart Mobil uygulamasını indirmektir. Bu uygulama sayesinde Ankarakart işlemlerinizi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde çevredeki durakları görebilir, otobüslerin bulunduğunuz durağa ne zaman geleceğini görüntüleyebilir veya Ankarakart’ınızın bakiyesini sorgulayıp yeni bakiye yüklemesi yapabilirsiniz. Ankarakart uygulamasının bir diğer avantajı ise size tek binişlik bilet alma fonksiyonunu sunmasıdır. Bu fonksiyon sayesinde telefonunuza bilet yükleyerek bir toplu taşıma aracına binerken bu bileti herhangi bir karta ihtiyaç duymadan okutabilirsiniz. Hatta, Ankarakart uygulamasını NFC özelliği bulunan telefonlarda POS cihazına okutarak alışverişlerinizde ödeme bile yapabilirsiniz.