Bakkal, Market Açma Maliyeti Nedir, Market İşletmeciliğinin Püf Noktaları?

Bakkal açmak uzun yıllardır en kazançlı işlerden birisi olarak görülmüştür. Fakat daha sonrasında süpermarketlerin gelişmesi ve her yere yayılması ile bakkalların kazançları oldukça gerilemiştir. Bakkallar ve marketler bir anlamda küçük süpermarketler olarak görülmektedir. Daha öncesinde çok kazançlı olmaları dolayısıyla da şu an için bir bakkal ya da market açmanın maliyeti girişimciler tarafından merak edilmektedir. Ancak bu noktada bakkal ya da market açmayı düşünen girişimcilerin diğer market ya da bakkallardan hatta süpermarketlerden kendilerini ayıracak bir özellik elde etmeleri gerekmektedir. Yoksa kazançlı olarak görülen bu girişim epey para kaybı yaşatabilmektedir. İçinde bulunulan zamanda bakkal açmak mantıklı mı gibi soruların sorulması normaldir. Bu noktada bakkal ya da market açmanın maliyetine bakılması gerekmektedir.

Bakkal, Market Açma Maliyeti Nedir?

Bakkal, büfe ya da market tanımları, içerisinde her türlü gıdanın buna ek olarak da ev ihtiyaçlarının satıldığı yerlere verilen isimlerdir. Bakkal açma maliyeti şu zamanlarda 10 bin TL ile 500 bin TL arasında değişmektedir. Bakkalların ekonomi krizlerden en az olumsuz sonuçlar aldığı bilinmektedir. Çünkü ekonomik bir kriz durumunda insanlar gereksiz ihtiyaç dışı alınan ürünleri almayı bırakmaktadır. Ancak bakkallarda genellikle insanların ihtiyaç duydukları ürünler bulunmaktadır. Bundan dolayı hiçbir insan gereksiz bir şey almak için bakkala girmemektedir. Herhangi bir ekonomik kriz yaşanması durumunda bakkallar ihtiyaç ürünleri satmaları dolayısıyla, kriz anında dahi kazanç elde etmeye devam etmektedirler. Tüm bunlardan ötürü bakkal açmak kazançlı bir girişim olarak görülmektedir.

Bakkal
Bakkal

Ancak bakkal açılmadan önce piyasanın kontrol edilmesi gerekmektedir. Piyasanın kontrol edilmesi ile bir gider tablosu hazırlanmalıdır. Gider tablosunun içine bakkalın açılacağı yerin giderlerinin de yazılması gerekmektedir. Bu noktada açılacak binanın hazırlanması, boya ya da badana masrafları, bakkal için tezgâhların kurulması, tuvalet, fayans hatta elektrik tesisatları gibi tüm ekipmanların kontrol edilmesi gerekli olduğu takdirde gider tablosuna eklenmesi gerekmektedir. Dolaplar, tezgahlar gibi tüm ürünlerin kontrol edilmesi ve piyasa kontrolü ile uygun ve kaliteli ürünlerin temin edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında bakkal içerisinde sergilenmesi için alınacak ürünlerin yine piyasa kontrolü yapılarak gerekli toptancılarla görüşülmesi ve anlaşmalar yapılması gerekmektedir. Alınacak ürünler bina için yapılacak masraflar gider bölümünü oluşturmaktadır. Seçilecek ürünlere göre maliyetin değişmesi mümkündür. Bundan dolayı daha önce belirtildiği gibi bakkal ya da market açma maliyeti 10 bin TL ile 500 bin TL arasında değişmektedir.

Bakkal Açmak İçin Ne Gereklidir?

Bakkal ya da market açmak isteyen girişimciler tarafından bakkal açmak için ne gerekli gibi birçok soru sorulmaktadır. Ya da bakkal açmak için herhangi bir yasal mevzuat var mı gibi soruları sorulmaktadır. Bu noktada bakkalların vergilendirilme usullerinden bahsedilebilir. Bakkallar basit usul vergilendirilmektedir. Basit usul vergilendirmeden esnaf ve işletme sahipleri muhasebesine ya da iline bağlı olmadan vergilendirme yapılmaktadır. Verilecek olan ücretler I,II,III Grup odaları olarak ayrılmıştır. Esnafların bu sisteme uymaları beklenmektedir. Mayıs 2022 tarihinde en yüksek vergi büyük şehirler için 32 küçük şehirler için 17 olarak belirlenmiş olduğu bilinmektedir.

OKU  İcralık Olan Kimse Nasıl Kredi Çeker?

Bakkal dükkânı açmak için girişimcinin vergi dairesine, belediyeye ve esnaf ve sanatkârlar odasına başvurması gerekmektedir. Bu daireler tarafından belirli evrakların hazırlanması istenmektedir. Evraklar resmi dairelere farklılık gösterebilmektedir.

Bakkal içerisinde düzen için bazı özel şartlardan bahsetmek gerekmektedir. Tüm tezgahların ve hatta rafların zemin yüzeyinden 15 cm üstte olması beklenmektedir. Soğuk bölümlerde saklanması gereken gıdalar için her biri adına ayrı bir bölüm olması gerekmektedir. Gıda malzemelerinin yanında diğer temizlik malzemeleri gibi ürünlerin bulunmaması gerekmektedir. Ekmek gibi unlu ürünlerin kapalı dolaplarda olması gerekmektedir. Kuru kahve gibi ürünlerin kavurulması ya da ısıtılması gerekliyse bu amaç adına gerekli donanımların yapılması beklenmektedir.

Bakkal Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bakkal açmak için gerekli evraklar bulunmaktadır. Bu noktada bakkal açacak girişimcisin bazı yasal şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bahsedilen evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle bakkal açmak adına müdürlükten bir başvuru dilekçesi alınması gerekmektedir.
  • Daha sonrasında bakkal açacak girişimcinin işyeri açma ve ruhsatının olması gerekmektedir. Bu noktadan işyeri açma ruhsatının aslının ve fotokopisinin gerekli evraklar arasında bulunması gerekmektedir.
  • Bir diğer istenen evrak ise vergi levhası fotokopisidir.
  • Unutulmaması gereken evrak olarak nüfus cüzdanı fotokopisi de gerekmektedir.
  • Girişimcilerden adli sicil kaydı istenmektedir.
  • Bakkal kiralandıysa kira fotokopisi, eğer satın alındıysa tapu fotokopisi gerekmektedir.
  • Daha sonrası başvuru için ödenen miktarı gösteren bir banka dekontu bulunması gerekmektedir.
  • Bakkal için itfaiye uygunluk raporu ve yangın söndürme tüpü bulunması gerekmektedir.
  • Sosyal güvenlik kurumu kaydı istenen evraklar arasındandır.
  • İşyeri krokisinin de evraklar arasında bulunması gerekmektedir.
  • Oda kaydı ve Sosyal Güvenlik Kurumu kaydı da istenilen evraklar arasında bulunması gerekmektedir.
  • Son olarak müdürlükte verilmiş olan işletme kayıt ücretinin göründüğü bir işletme kayıt ücreti dekontunun evraklar arasında bulunması gerekmektedir.

Tüm şartlar sağlandığında artık hazırlanmış olan ürünlerin satılabildiği bir bakkal elde edilmiş olacaktır.

Bakkal, Market Kazancı Ne Kadardır?

Bakkal açmak karlı gibi sorular bakkal açmak isteyen kişilerin en merak ettiği sorulardan birisidir. Bu noktada süpermarketlerin artış göstermesi dolayısıyla çoğu insanın sadece küçük ihtiyaçlarını almak için bakkalları tercih ettikleri unutulmamalıdır. Bakkal açmak için ne kadar para lazım olduğu daha öncesinde belirtilmişti. Maliyetlerin ortalama 10 bin TL ile 500 bin TL arasında değiştiği bu işe girmek çoğu girişimci tarafından riskli görülmektedir. Ancak bakkalların kazançlarından bahsedilmesi gerekirse bakkallarda genel olarak ekmek, su, sigara ve şarküteri gibi ürünlerin satıldığı bilinmektedir. Bu çok satılan ürünler arasında sadece sigaranın kâr marjı düşüktür. Diğer tüm ürünlerin kâr marjının yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Market
Market

Standart bir bakkalın sahip olabileceği kâr marjı %20’dir. Aslında bu yüksek kâr marjından dolayı kazançlı bir iş olarak görülmektedir. Ortalama bir bakkalın ya da marketin cirosunun 3 bin TL olması gerekmektedir. Eğer 3 bin TL altına düşerse kazançlı olamayacaktır. Personel alımı gibi giderler söz konusu olunca ortalama bir marketin 6 ila 7 bin TL arasında gideri olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla 3 bin TL ciro yapan bir bakkal ortalama 11 ila 12 bin TL kazanç sağlaması mümkün hale gelecektir. Bu noktada sadece gıda ürünlerinden kazanç elde eden bir bakkal ya da market açmak oldukça mantıklı görünmektedir.

OKU  Kanada Doları Kaç TL? 1 Kanada Doları Kaç TL?

Bakkal İşletmeciliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Öncelikle bakkal işletmeciliğinde dikkat edilmesi gereken bakkal isminden kaçınılması gerekliliğidir. İnsanlarda eskide kalmış bir dükkânı çağrıştıracağı için isme market ismi eklenmesi daha uygun olacaktır. Demodelikten kurtarılan market işletmek için gerekenler ve bütün evraklar gibi her şeyin tamamlanmış olması gerekmektedir. Market işletirken en çok zorlanılan kısımlardan bir tanesi de çalışma saatleridir. Çünkü herhangi bir sayım yapılması gerektiğinde özellikle tek bir kişi çalışıyorsa ürün fazlalığından zorluklar yaşanacaktır.

Bu noktada market işletmeciliği için önemli noktalar değinilmesi gereken diğer önemli noktalara gelindiğinde çalışma saatlerinden dolayı zorluklar yaşanmaması adına yardımcı personeller ile beraber çalışılması iş yükünün paylaşılmasını sağlayacaktır. Marketin günlük cirosunun market kira ise verilen aylık kiradan fazla olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda marketin kazanç ettiği anlaşılmaktadır. İşletme içerisinde sigara satışının düşük olması büyük avantaj olarak görülebilir. Çünkü sigaranın kâr marjı diğer ürünlere göre oldukça düşüktür.

Market kurulumunda dizaynın hiç değişmeyecek gibi yapılması çok önemlidir çünkü daha sonrasında düzenin değiştirilmesi oldukça zor olacaktır. Müşterilere karşı her zaman profesyonel görünmek de oldukça önemlidir. Bu durum daha sonrasında müşterilerin o marketi tercih etmelerini sağlayacaktır. Çevredeki işletmelerden farklı bir şeyler yapılması kazancı artıracaktır. Bu noktada evlere servis hizmeti müşterilere sunulabilir. Ancak bu noktada da servis elemanı ya da motorlu kurye için ekstra gider oluşacağı da unutulmamalıdır.

baskılı ıslak mendil