E-Devlet’ten BAĞ-KUR Borcu Sorgulama

E-Devlet’ten BAĞ-KUR borcu sorgulama işlemi yaparak ödenmesi gereken borç tutarı öğrenilebilir. BAĞ-KUR sigortalıları, prim borçlarını kendileri ödemek zorundadır. E-Devlet’ten BAĞ-KUR borcu sorgulama işlemi ile borçlar gecikmeden ödenir.

Prim tutarı, yıllara göre değişiklik gösterir. Bu borcun her ay ödenmesi gerekir. Ödenmeyen borcun üzerine faiz işler. Bu nedenle ödeme yapmak zorlaşabilir. BAĞ-KUR prim tutarları şu şekildedir:

  • Ödenebilecek en düşük prim tutarı 4628 TL
  • 5 puanlık indirimden yararlananların ödeyeceği prim tutarı 3957,28 TL
  • En yüksek ödenebilecek prim tutarı 34.710,02 TL
  • En yüksek ödenebilecek prim tutarı 5 puan indirimli 29.679,58 TL

E-Devlet üzerinden BAĞ-KUR borcu sorgulama ve ödenecek prim tutarını öğrenme işlemleri yapılabilir. BAĞ-KUR prim borcunun zamanında ödenmesi önemlidir. Zamanında ödenmeyen borçlar, yapılandırma hakkından yararlanılarak ödenebilir.

Yapılandırma hakkı sayesinde borç, daha kolay bir şekilde ödenir. Ancak yapılandırma yasaları, sadece belirli dönemlerde çıkar. Bu nedenle her zaman yapılandırma ile borç kapatmak mümkün değildir.

BAĞ-KUR Borcu Nedir?

BAĞ-KUR borcu; kendi adına ve bağımsız çalışanlar, şirket sahipleri, tarımda çalışanlar tarafından ödenmesi gereken bir borçtur. BAĞ-KUR borcu zamanında ödenmelidir. Borç, sigortalılığın başladığı anda işlemeye başlar. Her ay, en düşük ve en yüksek tutar üzerinden prim ödemesi yapılmalıdır.

Prim ödeme tutarının ne kadar olduğu, e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Ödemeler, bankaların internet şubesinden yapılabilir. Aynı zamanda bankaların mobil uygulamaları üzerinden de ödeme yapılması mümkündür.

BAĞ-KUR borcunun ödenmemesi halinde sağlık hizmetlerinden de yararlanmak mümkün olmaz. Üç ay arka arkaya ödeme yapılmazsa hastanelerde ücretsiz tedavi olunmaz. Bunun yanı sıra ilaçların indirimli alınması da söz konusu değildir.

BAĞ-KUR borcu olan sigortalılar, borcu kapattıkları takdirde tekrar sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. BAĞ-KUR borcu olan sigortalıların emekli maaşı gibi ödemelerden yararlanması mümkün değildir. Bu nedenle emekli olmadan önce borç kapatılmalıdır.

Geriye Dönük BAĞ-KUR Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Geriye dönük BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. İlk olarak kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme girilmelidir. Ardından “Çalışma Hayatım” kısmına girmek gerekir. Buradan “Borç” seçeneğine tıklayarak mevcut borç durumu öğrenilebilir.

Geriye dönük borç durumu sorgulama ile toplam ne kadar ödeme yapılacağı görülür. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden ödeme bilgilerine de ulaşılabilir. BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi sayesinde ödemelerde gecikme olmaz.

Borç sorgulama için turkiye.gov.tr adresine girilebilir. Bunun yanı sıra e-Devlet mobil uygulaması üzerinden de işlem yapılır. E-imza, mobil imza gibi yöntemler kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir.

BAĞ-KUR prim tutarları, asgari ücrete yapılan zamla beraber artar. Zam sonrası en düşük ve en yüksek prim tutarları değişir.

OKU  Savcı Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

E-Devlet’ten BAĞ-KUR’a Olan Borcumu Nasıl Öğrenebilirim?

E-Devlet’ten BAĞ-KUR’a olan borcunuzu öğrenmek için turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekir. Bunun yanı sıra e-Devlet mobil uygulaması indirilerek de işlem yapılabilir. Sisteme girdikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

“Giriş Yap” yazan alana tıklandıktan sonra ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası girilmelidir.

Ardından e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir.

Gelen ekranda “Giriş Yap” yazan seçeneğe tıklanmalıdır. Ancak öncesinde e-Devlet şifresinin ve kimlik numarasının doğruluğunu kontrol etmekte fayda vardır.

Gelen ekranda “Çalışma Hayatım” yazan alana tıklanmalıdır.

Buradan “Borç” seçeneğine tıklanır.

Gelen kısımda borç bilgileri görünür. Burada yer alan bilgiler şu şekildedir:

  • Sicil no
  • Son basamak
  • Meslek başlangıç tarihi
  • Prim borç
  • Tescil durumu
  • Son basamak tarihi
  • Toplam borç
  • Fazla ödeme
  • Prim borç ay sayısı

E-Devlet’ten BAĞ-KUR borcu sorgulama işlemi ile ilgili detaylara ulaşmak için “Detaylı Bilgi” seçeneğine tıklanmalıdır.

BAĞ-KUR Sorgulama T.C. No İle Yapılır mı?

BAĞ-KUR sorgulama T.C. no kullanılarak yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Buradan hem borç bilgileri hem de mevcut ödeme bilgileri görüntülenir. Bu sayede emekliliğinize ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz.

“Çalışma Hayatım” kısmına girildikten sonra “4B Tescil Bilgileri” kısmından gerekli işlem yapılır. Buradan mevcut prim ödeme bilgileri görüntülenir. “Barkodlu Belge Oluştur” kısmından belgenin dökümü de alınabilir.

BAĞ-KUR prim ödemelerinin düzenli yapılması halinde beklenen tarihte emeklilik mümkün olur. Borcu olanların, emekli olmadan önce bu borcu kapatması şarttır. Aksi takdirde emeklilik hakkından yararlanmak mümkün olmaz.

BAĞ-KUR ödemeleriniz hakkında bilgi edinmek için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu birimine de başvurabilirsiniz. Bu sayede kurum yetkililerinden konu ile ilgili bilgi almanız mümkün olur.

E-Devlet’ten BAĞ-KUR Prim Ödeme Gün Sayısı Nasıl Öğrenilir?

E-Devlet’ten BAĞ-KUR prim ödeme gün sayısını öğrenmek mümkündür. Bunun için ilk olarak e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir. e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerine giderek alabilir. PTT şubelerinden alınan şifre, vakit kaybetmeden değiştirilmeli ve daha güvenli bir şifre belirlenmelidir.

E-Devlet sistemine girildikten sonra “4B Tescili Emeklilik Bilgileri” kısmından işlem yapılabilir.

Bu kısımdan ulaşılabilecek bilgiler şunlardır:

  • 4B Tescil başlangıç tarihi
  • Hizmete başlama yılı
  • Prim ödeme gün sayısı
  • Yaş
  • Sigortalılık süresi

Bu kısımda mevcut sigorta başlangıç tarihinize göre ne zaman emekli olacağınız hesaplanır. Sorgulamaya konu olan sigortalının iki farklı şarttan birini yerine getirmesi halinde emekli olması mümkündür:

  • 15 yıl sigortalılık süresi, 60 yaş, 5400 gün prim
  • 58 yaş, 9000 gün prim, 25 yıl sigortalılık süresi

Sigortalının yukarıdaki şartları sağlaması halinde emekli olması mümkündür. Emeklilik için sigortalının borcunun bulunmaması gerekir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması da gerekli şartlar arasındadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruları değerlendirerek aylık bağlama işlemlerini yapar. Sigortalının 4A, 4B ve 4C’ ye tabi çalışmasının bulunması halinde en uzun prim ödenen sigorta kolu üzerinden emeklilik yapılır.

OKU  turkcell ücretsiz müşteri temsilcisi telefon numarası

BAĞ-KUR Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

BAĞ-KUR prim borcu ödenmezse borca faiz işlemeye başlar. Bu nedenle primlerin zamanında yapılması önemlidir. Primlerin zamanında ödenmemesi halinde işleyen faiz tutarı, gün geçtikçe artar.

BAĞ-KUR prim borcu ödemeleri, kolay bir şekilde internet bankacılığı kullanılarak yapılabilir. Mobil bankacılık üzerinden de prim ödemelerinin yapılması mümkündür. Bu kanallar kullanılarak borç için otomatik ödeme talimatı da verilebilir.

BAĞ-KUR prim borcu ödemeleri yapıldıktan sonra e-Devlet’te de görünür. Sigortalı, emkli olabilmek için gerekli şartı sağlayana kadar prim ödemelidir. BAĞ-KUR için prim ödeme gün sayısı 9000 gündür.

9000 günün yapılacak çalışma neticesinde 7200 güne düşmesi bekleniyor. BAĞ-KUR sigortalısı, gerekli şartları sağlaması halinde EYT’den de yararlanabilir. 08.09.1999 öncesinde sigorta girişi olanlar, EYT hakkını kullanabilir.

BAĞ-KUR Prim Borcu Yapılandırma İle Ödenir mi?

BAĞ-KUR prim borcunun yapılandırma ile ödenmesi mümkündür. Yapılandırma yasaları sık sık çıkar. Ancak bunların başvuru tarihleri kaçırılmamalıdır. BAĞ-KUR prim borcu yapılandırma için çıkarılan son yasanın başvuruları, Haziran ayında bitmiştir.

Yapılandırma hakkından yararlanmak isteyenler, yeni yasayı beklemelidir. Yapılandırma ile borcun 48 ay vade ile ödenmesi mümkündür. Bunun yanı sıra peşin ödemede kolaylık sağlanır. En son çıkarılan yasa ile 2000 TL altındaki tüm borçlar silindi.

İlk iki taksitin ödenmemesi ya da peşin ödemenin vaktinde yapılmaması halinde yapılandırma bozulur. Yapılandırma yasalarından yararlanmak için başvurular, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet’ten BAĞ-KUR borcu sorgulama işlemi ile yapılandırmaya konu olan tutar öğrenilir.

baskılı ıslak mendil