T.C ile SGK Rapor Parası Sorgulama

T.C. ile SGK rapor parası sorgulama işlemi yapılabilir. Bu sayede rapor parasının yatırılıp yatırılmadığı öğrenilir. SGK; hastalık, iş kazası gibi nedenlerle kısa süre çalışamayanlara rapor parası verir. T.C. ile SGK rapor parası sorgulama işlemi ile paranın hesaba geçip geçmediği anlaşılır.

SGK’dan rapor parası alabilmek için en az 90 gün SGK primi ödenmiş olması gerekir. Rapor parası sayesinde sigortalının çalışamadığı süre boyunca gelir yoksunluğu çekmesi önlenir. Rapor parası alınabilmesi için rapor süresinin en az üç gün olması gerekir. Rapor parası 3. Günden itibaren ödenir.

Hekimler, hastanın durumunu değerlendirdikten sonra uygun görürse rapor verir. Sigortalı; kazaya, hastalığa bağlı olarak rapor alabilir. Rapor parasının tutarı, işçinin maaşına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Asgari Ücretle Çalışan Ne Kadar Rapor Parası Alır?

Asgari ücretle çalışanların alacağı rapor parası, asgari ücret zammı sonrasında arttı. Rapor parası üçüncü günden itibaren ödenir. Yatarak tedaviler söz konusu olduğunda günlük kazancın yarısı kadar ödeme yapılır. Ayakta tedavilerde ödenen tutar günlük kazancın üçte ikisi kadardır.

Asgari ücrete %34 oranında zam yapılmasından sonra rapor parası da arttı. Rapor parası 2023 Ocak ayından itibaren 223,5 TL olarak ödeniyordu. Bu tutar ayakta tedaviler için uygulanıyordu. Yatarak tedavilerde ise 167,68 TL veriliyordu.

Asgari ücrete yapılan %34,04 oranında zam yapılmasından sonra ayakta tedavide günlük 300 TL verilecek. Yatarak tedavi söz konusu olduğunda ise 224,76 TL verilecek.

SGK Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK rapor parası sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Bunun yerine e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir. E-Devlet mobil uygulaması üzerinden de gerekli işlemler yapılır.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama1

E-Devlet sistemine girildikten sonra ekranda sağ tarafta bulunan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır. Ardından gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama2

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama3

E-Devlet şifresi girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama4

Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Rapor” yazılır. Gelen sonuçlar arasından “4A/4B işsizlik ödemesi görme” seçeneği tercih edilir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama5

Gelen kısımda “Ödemeler” seçeneğine tıklanır.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama6

Bu kısımda; ödeme durumu, tutarı, rapor başlangıç-bitiş tarihi görünür. Aynı zamanda ödemenin yapıldığı banka belirtilir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama7

Rapor ödeme bilgilerine ilişkin doküman çıktısı da alınabilir. “Kayıtlı Belgelerim” kısmına tıklayarak ödeme bilgilerinin yer aldığı belgenin çıktısı alınır.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama8

SGK Rapor Ödemesi E Devlet’te Ne Zaman Görülür?

SGK rapor ödemesi e-Devlet’te, 1-2 hafta içerisinde görünmeye başlar. Rapor parasının görünebilmesi için ödemenin bankaya ya da PTT’ye gönderilmesi gerekir. İşveren tarafından rapor, beş gün içerisinde sisteme girilir. Raporun onaylanması için de belli bir süre geçer.

Rapor onaylandıktan sonra bankaya ödeme yapılır. Ödemeler PTT ya da banka şubeleri üzerinden yapılır. Sigortalı, şahıs ödemeleri için banka hesabı tanımlama yaparsa ödemeler banka üzerinden yapılır.

SGK Rapor Nereden Sorgulanır?

SGK rapor sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bunun yanı sıra e-Nabız üzerinden de sorgulama yapılabilir. Rapor sorgulama ile raporun hangi tarihler arasında alındığı öğrenilir. Bunun yanı sıra raporun hangi nedenle verildiği de anlaşılır.

Rapor sorgulama için e-Devlet’ten “Rapor Sorgulama” seçeneğine tıklanır. Ardından gelen ekranda “Raporlar” seçeneğine tıklanmalıdır. Bu kısımda yer alan “Detay” seçeneğine tıklanarak raporun ayrıntıları görünebilir. Bu kısımda yer alan bilgiler şu şekildedir:

  • Vaka
  • Ayakta rapor başlangıç tarihi
  • Yatarak rapor başlangıç tarihi
  • Ayakta rapor bitiş tarihi
  • Yatarak rapor bitiş tarihi
T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama9

T.C. ile SGK rapor parası sorgulama işlemi için e-Nabız’a da girilebilir. Bunun için enabiz.gov.tr adresine girilmelidir. Bunun yerine e-Devlet’te arama alanına e-Nabız yazarak da sorgulama yapılabilir. Bu sayede e-Nabız sistemine erişilebilir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama10

Gelen ekranda “Uygulamaya Git” seçeneğine tıklanmalıdır. Böylece e-Nabız sistemine ulaşılabilir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama11

E-Nabız sistemine girdikten sonra “Raporlarım” seçeneğine tıklanmalıdır.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama12

Gelen ekrandaki bilgilerde varsa rapor türü yer alır. Başlangıç tarihi, bitiş tarihi ve tanı bilgileri de burada yer alır. Çalışırken alınan istirahat raporları burada görünür.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama13

Rapor Param Yatmadı Nereyi Arayabilirim?

Rapor parası yatmayan sigortalıların araması gereken telefon numarası, Alo 170’dir. Bu numara üzerinden rapor parasının ne zaman yatırılacağı ile ilgili bilgi alınabilir. Rapor parasının yatırılması iki hafta sürebilir.

Rapor parası ödemeleri, e-Devlet üzerinden takip edilebilir. Bu sayede raporun yatıp yatmadığı görülür. Rapor gün sayısı 3 günden az ise ödeme yapılmaz. Sadece en az 3 günlük rapor için ödeme yapılır.

Rapor parası almak isteyenler, yaşadıkları sağlık problemi ile ilgili bir hekime başvurmalıdır. Hekim uygun görürse rapor verir. Rapor süresinin ne kadar olacağı hekim tarafından belirlenir.

Rapor Parası Nereye Yatar?

Rapor parasının yattığı yer, PTT şubeleri ve bankalardır. Bankalardan ödeme almak isteyenler, e-Devlet üzerinden “şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama” kısmından banka hesap numarası girilmelidir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama14

Daha önce var olan banka hesap bilgilerinin güncellemesi yapılabilir. Öte yandan önceden tanımladığınız hesap bilgilerini iptal edebilirsiniz. İletişim bilgilerini güncelleme kısmından da gerekli işlemler yapılabilir.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama15

Banka seçimini yaptıktan sonra o bankadaki hesabınız görülür. Hangi bankadaki hesabınızı seçmek istiyorsanız o bankayı seçmelisiniz. Ardından “Sorgula” seçeneğine tıklanmalıdır.

T.C ile SGK Rapor Parasi Sorgulama16

Rapor Parası Kaç Günde Yatar?

Rapor parasının yatırılacağı gün sayısı on-on beş günü bulabilir. Net bir tarih olmadığı için e-Devlet üzerinden takip yapılabilir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için e-Devlet şifresi girilmelidir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden alabilir. PTT şubelerinden kapalı zarf içerisinde geçici şifre verilir.

Geçici şifrenin hemen değiştirilmesinde fayda vardır. Bu sayede daha güvenli bir şifre belirlenebilir. E-Devlet şifresinin kimse ile paylaşılmaması gerekir.

Unutulan Rapor Parası Nasıl Alınır?

Unutulan rapor parasının tekrar alınması için SGK’ya dilekçe verilmelidir. SGK, rapor ödemelerini 15 gün içerisinde PTT’ye gönderir. PTT’ye gönderilen rapor paralarının en geç 2 ay içerisinde çekilmesi gerekir. 2 ay içerisinde çekilmeyen tutar SGK’ya iade edilir.

Unutulan rapor parasının geri alınması için SGK’ya dilekçe ile başvurulmalıdır. Rapor parasının unutulmaması için gerekli takip işlemleri e-Devlet üzerinden yapılmalıdır. E-Devlet üzerinden raporun ne zaman yatırılacağı öğrenilebilir.

3 Günlük Rapor Parası Ne Kadar?

3 günlük rapor parası, işçinin çalışırken aldığı ücrete göre belirlenir. Asgari ücret alanlar için ayakta tedavide günlük 300 TL verilir. Yatarak tedavi söz konusu olduğunda ise 224,76 TL verilir. Üç günlük ödeme tutarı 900 TL olarak verilir.

Rapor, sadece hasta ve yaşadığı sağlık problemi nedeniyle iş göremez duruma gelenlere verilir. Herhangi bir neden olmaksızın doktorların rapor yazması yasaktır. Bu nedenle sigortalılar, hekimlere rapor yazmaları konusunda ısrar etmemelidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre bir yıl içerisinde toplam 40 gün rapor alınır. Bu sürenin üzerindeki raporlar, heyet raporu olmalıdır. İş yeri hekimleri ayda en fazla iki gün rapor yazabilir.

Bir hekim en fazla 10 günlük rapor verebilir. Tek hekim tarafından yazılan raporlar bir yılda en fazla 40 gün olabilir. Raporla ilgili bu detaylara dikkat etmek gerekir. T.C. ile SGK rapor parası sorgulama ile rapor süreleri takip edilebilir.