T.C. Kimlik No İle SGK Prim Gün Sayısı Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik no ile SGK prim gün sayısı sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra “Çalışma Hayatım” kısmından sorgulama yapılır. T.C. kimlik no ile SGK prim gün sayısı sorgulama yapmak, primlerin düzenli yatıp yatmadığını anlamak açısından faydalıdır.

SGK, emekli olmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesini ister. Emeklilik için şu koşulların sağlanması gerekir:

  • Sigorta başlangıç tarihine göre prim ödeme gün sayısı tamamlanmalıdır.
  • Sigortalılık süresi yeterli olmalıdır.
  • Sigortalının SGK’ya prim borcu olmamalıdır.
  • Emekli olmak isteyenlerin SGK’ya başvuru yapması gerekir.

Gerekli şartları sağlayanlar, EYT hakkını da kullanabilir. EYT hakkından yararlanmak isteyenlerin 08.09.1999 öncesinde işe girmesi ve 5400 gün prim ödemesi gerekir. Borçlanma ve yapılandırma gibi haklar sayesinde emeklilik, erkene çekilebilir.

Emekli olmak isteyenlerin, SGK’ya başvuru yapması gerekir. Emekli başvuruları, kısa süre içerisinde karara bağlanır. Böylece çalışanlar, emekli maaşını almaya başlar.

Prim Gün Sayısı Nedir?

Prim gün sayısı, çalışanların adına ödenen aylık paradır. Her işveren, çalıştırdığı kişiler için SGK primi ödemek zorundadır. Sigortasız işçi çalıştırılması, kanunlara göre yasaktır. Prim ödemeleri zamanında ve aksatılmadan yapılmalıdır.

Aylık prim ödeme tutarı, çalışanın aldığı maaşa göre değişiklik gösterir. Asgari ücretle çalışan bir işçi için aylık 2079,25 TL tutarında prim ödenmesi gerekir. Bunun yanı sıra 268,29 TL tutarında işsizlik sigortası primi ödenmesi de gerekir.

Asgari ücret ile çalışan bir işçinin, işverene toplam maliyeti 15 bin 762 TL’dir. Devlet, ödediği teşvikler ile işverenlere destek olur. Sigortasız işçi çalıştıranların ceza ödemesi gerekir.

Sigortasız çalıştırılan işçiler, gerekli şikâyetleri Sosyal Güvenlik Kurumuna iletebilir. Böylece kurum, gerekli incelemeleri yaparak ceza uygular. Bu nedenle işverenlerin düzenli olarak prim ödemesi yapması gerekir.

Prim gün sayısını tamamlamayanların emekli olması mümkün değildir. Emekli olmak isteyenler, gerekli prim gün sayısını eksiksiz olarak tamamlamalıdır. Prim gün sayısının yanı sıra yaş ve sigortalılık süresi gibi şartlar da sağlanmalıdır.

Kaç Gün Prim Ödeyerek Emekli Olunur?

Emekli olmak için gereken prim gün sayısı, sigorta başlangıç tarihine göre değişir. Ödenmesi gereken prim gün sayısı, sigorta başlangıç kapsamına göre değişir. EYT kapsamında emekli olmak isteyenler, tablodaki prim şartlarını sağlamalıdır.

Sigorta başlangıç tarihine göre sağlanması gereken prim şartı değişir. Prim ödeme gün şartları, 2000 yılından sonra değişikliğe uğrar.

Prim ödeme gün sayısını yerine getirenler, diğer şartları da sağlarsa emekli olabilir. Emekli olmak isteyenlerin, SGK’ya prim borcunun bulunmaması gerekir. Prim borcu olanların emeklilik hakkından yararlanması mümkün değildir.

OKU  Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Emekli olmak isteyenler, erken emeklilik hakkından yararlanmak için kısmi emeklilik hakkını kullanabilir. Kısmi emeklilik şartları da yıllara göre değişiklik gösterir. 08.09.1999 öncesi sigortalı olanlar, gerekli yaş şartını sağlamalıdır. Aynı zamanda kısmi emeklilik için 3600 gün prim ödemesi yapılmalıdır.

EYT’den 08.09.1999 sonrasında sigortalı olanların yararlanması mümkün değildir. Bu tarihten önce sigortalı olanlar, kısmi emeklilik ile erken yaşta emeklilikten yararlanabilir.

Toplam Prim Gün Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Toplam prim ödeme gün sayısı, e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. E-Devlet üzerinden şu bilgilere erişilebilir:

  • Bugüne kadar ödenen prim gün sayısı
  • 4A için emekli olmak için kalan gün sayısı
  • 4B için emekli olmak için kalan gün sayısı
  • 4C için emekli olmak için kalan gün sayısı
  • Emekli olmak için kalan sigortalılık süresi
  • Emekli olma için kalan yaş

E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra “Çalışma Hayatım” kısmından gerekli bilgilere erişilebilir. T.C. kimlik no ile SGK prim gün sayısı sorgulama yapmak bu bilgileri öğrenmek için gereklidir.

E-Devlet sistemine giriş için kimlik numaranızı bilmeniz gerekir. Aynı zamanda e-Devlet şifresinin bilinmesi gerekir. E-Devlet şifresinin bilinmemesi halinde e-İmza kullanılabilir. Aynı zamanda mobil imza da kullanılabilir.

E-Devlet şifresini, PTT şubelerinden almak mümkündür. PTT şubelerinden geçici şifre alınarak yenisi ile değiştirilebilir. Böylece daha güvenli bir şifre elde edilir.

4A Hizmet Dökümü Nasıl Sorgulanır?

4A hizmet dökümü sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama işlemi neticesinde hizmet dökümüne ulaşılır. Hizmet dökümünde iş yeri kodu, ödenen primler, sigorta numarası gibi bilgiler yer alır.

Hizmet dökümü sayesinde sigortanın yatırılıp yatırılmadığı anlaşılır. Sigortanın yatırılmaması halinde SGK’ya şikâyette bulunulabilir. Hizmet dökümünden primlerin tam olarak yatırılıp yatırılmadığı anlaşılır.

4A’nın yanı sıra 4B ve 4C için de sorgulama yapılabilir. Sorgulama neticesinde prim borcu olup olmadığı da anlaşılır. Çalışanların tüm iş yerleri tarafından öden primleri gösterilir. Prim ödemelerini öğrendikten sonra SGK’dan “Ne Zaman Emekli Olurum?” sorgulaması da yapılır.

Sorgulama neticesine göre prim eksikliklerinin giderilmesi için çalışmaya devam edilir. Prim ödemesinin tamamlanmasına az bir zaman kalanlar, borçlanma yoluyla eksik günlerini tamamlayabilir.

Kaç Günlük Prim Ödemem Var?

Kaç günlük prim ödemesinin olduğunu merak edenler, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilir. Sorgulama neticesinde bugüne kadar ödenen prim tutarı öğrenilir. Aynı zamanda prim ödemelerinin tamamlanması için ne kadar süre kaldığı anlaşılır.

Henüz prim ödemesini tamamlamayanların, çalışmaya devam etmesi gerekir. Çalışmaya devam etmeyenler, borçlanma yoluyla kalan günlerini tamamlayabilir. Prim ödemesini tamamlayamayanlar, isteğe bağlı olarak da ödeme yapabilir.

Örneğin emekli olmak için 5400 güne ihtiyaç duyan bir kişi, kalan günlerini tamamlayabilir. 5000 günü olan 400 günü isteğe bağlı olarak ödeyebilir.

T.C. Kimlik Numarası İle SSK Emeklilik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik numarası ile SSK emeklilik sorgulama işlemi, SGK sitesinden yapılabilir. Bunun için https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra ekranda yer alan form doldurulmalıdır.

OKU  Ön muhasebeci Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Gelen ekranda cinsiyet bilgisi seçilir. Ardından doğum tarihi ve hizmete başlama tarihi seçilir. Maluliyet olup olmadığı sorusu cevaplanır. Aynı zamanda erken yaşlanma sorusu da yanıtlanmalıdır.

Gelen ekranda sorulan sorulardan biri SSK prim ödeme gün sayısıdır. Diğer sandıklara ödenen prim gün sayısı da burada sorulur.

Sorulan sorulardan biri fiili gün sayısıdır. Varsa yurt dışı gün sayısı girilmelidir. 3600 günün doldurulduğu tarih belirtilmelidir. Gerekli bilgiler girildikten sonra “Gönder” yazan alana tıklanmalıdır.

E-Devlet’ten Prim Gün Sayısı Sorgulanır mı?

E-Devlet’ten prim gün sayısı sorgulama yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Buradan “Giriş Yap” yazan alana tıklamak gerekir.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

Tüm bilgilerin hatasız olarak girildiğinden emin olunduktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır. Böylece sisteme sorunsuz bir şekilde giriş sağlanır.

Sisteme girdikten sonra “Çalışma Hayatım” yazan alana tıklanmalıdır.

Buradan “Çalışan” seçeneği tercih edilir.

Bu kısımda prim ödeme gün sayıları gösterilir. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için bilgiler ayrı ayrı verilir.

Burada sigorta başlangıç tarihi gösterilir. Ayrıca emeklilik yaşı, kalan yaş, toplam sigortalılık süresi belirtilir. Ayrıca prim gün sayısının, yaşın ve sigortalılık süresinin tamamlanmasına ne kadar kaldığı belirtilir.

Böylece ne zaman emekli olunacağı öğrenilir. T.C. kimlik no ile SGK prim gün sayısı sorgulama yapmak, emeklilik sürecini takip etmek için önemlidir.