Tapu Kadastro Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu kadastro parsel sorgulama işlemi, parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Bu adrese girerek sahip olduğunuz arsanın konum bilgilerini doğru şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun için ilgili adresten parsel ve tapuya dair bilgileri girmeniz gerekir.

Tapu kadastro parsel sorgulama işlemini, e-Devlet üzerinden de yapmak mümkündür. Öte yandan taşınmaz hangi belediye sınırları içerisinde yer alıyorsa oradan da sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama için e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir.

Parsel sorgulama işlemi genellikle taşınmazların satın alınma sürecinde yapılır. Satın almak istediğiniz arsa ve konutların bahsedilen yer olup olmadığını sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Böylece dolandırıcılık olaylarına karşı daha tedbirli olabilirsiniz.

Parsel olarak ifade edilen terim, esasen bir arazi parçasıdır. Bu arazi parçaları belirli sınırlara bölünür ve bu sınırlara tek bir yapı inşa edilebilir. Bunun yanı sıra ada olarak adlandırılan kısımlar da vardır. Ada, doğal ve yapay sınırlara sahip olan parseller olarak ifade edilebilir.

Sorgulama neticesinde ulaşılabilecek bilgiler şunlardır:

  • Pafta bilgileri
  • Alan konumu
  • Tapu bilgileri

Tapu Kadastro Parsel Nedir?

Tapu kadastro parsel belirli bir konut inşası için ayrılan alan olarak ifade edilebilir. İmar Kanunu’nda yer alan düzenleme gereğince parselin sahibi tek kişi ya da daha fazla sayıda kişi olabilir. Parseller kendi içerisinde iki gruba ayrılır.

Kadastro parseli olarak adlandırılan arsa, kadastro adası içerisinde yer alır. Bu tür parseller bağımsız bir konumda bulunur. Bu tür parsellerin sınırları bellidir. Aynı zamanda kime ait oldukları da bellidir.

Bir diğer parsel türü ise imar parselidir. İmar parseli kadastro parselinin bir sonraki aşaması olarak kabul edilebilir. Bu tür parseller, uygun görülmesi halinde imara açılabilir. Parsellerin yeri harita üzerindeki paftalardan tespit edilir. Pafta harita üzerinde yer alan parçaların her birine verilen isimdir.

Ada ve parsellerin belirli bir numarası yoktur. Bu numaralar değişikliğe uğrayabilir. Ancak bu numaralarda meydana gelen değişiklik mülk sahipleri için bir sorun teşkil etmez. İpotek bilgilerinde numara değişiminden kaynaklı bir problem ortaya çıkmaz.

Parseller adaları oluşturur. Bu nedenle adaların parsellerden daha büyük alanlar olduğu söylenebilir. Parseller, arazinin sınırlarını belli eder. Paftalar ise harita planında yer alan sınırları gösterir.

ARSA NEREDEN SORGULANIR?

Arsa sorgulama işlemi parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden yapılır. Bu adrese giriş yaptığınızda karşınıza aşağıda yer alan ekran çıkar.

Yukarıdaki ekrandan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini yazarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.  Bunun yanı sıra taşınmaz no, analiz, coğrafi ve adres üzerinden de sorgulama yapılabilir.

Sorgulama neticesine göre ilgili parselin bulunduğu pafta haritada görünür. Bu sayede tam olarak arsanın nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini dilerseniz e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.

OKU  Vergi Borcu İnternetten Nasıl Ödenir?

E-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kimlik numaranızı da kullanmanız gerekir. İnternet bankacılığı, e-imza ya da mobil imza ile de sisteme ulaşma şansınız vardır.

e-Devlet’e turkiye.gov.tr adresinden giriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra mobil uygulama üzerinden de giriş yapabilirsiniz. Sisteme girdikten sonra arama alanına “Tapu bilgileri sorgulama” yazmanız gerekir.

Yukarıdaki ekrandan “Tapu Bilgileri Sorgulama” seçeneğini tercih ederek sorgulama yapabilirsiniz. Buradan sadece kendi üzerinizdeki taşınmazlar ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Başka biri üzerinde bulunan parseller için parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden sorgulama yapmalısınız.

Parsel Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Parsel sorgulaması yapmak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sitesine girebilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet üzerinden de tapu kadastro parsel sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama işlemini il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek yapabilirsiniz.

TKGM internet sitesinde taşınmaz no ile sorgulama seçeneği de vardır. Öte yandan analiz tipi ile de sorgulama yapılabilir. Analiz tipi seçenekleri şu şekildedir:

  • Alım satım yoğunluğu
  • Bağımsız bölüm ipotekli satış
  • Bağımsız bölüm satış
  • Ana taşınmaz ipotekli satış
  • Ana taşınmaz satış

Sorgulama için enlem ve boylam bilgilerini coğrafi sekmesinden girebilirsiniz. Adres bilgilerini detaylı olarak girerek de sorgulama adımı tamamlanabilir. Harita üzerinden manuel olarak da seçim yapabilirsiniz.

Arsa Neden Sorgulanır?

Arsa sorgulama işlemleri alım satım sürecinde kolaylık sağladığı için yapılır. İnsanlar kullanım ya da yatırım amaçlı arsa ya da arazi alır. Birebir arsa üzerinde inceleme yaparak sınırlarını tespit etmek biraz güçtür. Bu nedenle internet üzerinden sorgulama yapılmalıdır.

Tüm özelliklerin detaylı şekilde öğrenilmesi için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yapmalısınız. Ancak sorgulama işlemini online olarak da yapabilirsiniz. Online sorgulama işlemi neticesinde parselin net olarak sınırlarını öğrenme şansınız olur.

İşlemlerin online olarak yapılması sayesinde uzun süren yazışmalar ya da kuruma gitmeler söz konusu olmaz. Sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet üzerinden şifrenizle giriş yaparak gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sorgulama işlemleri parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilir. Bu adreste sizden istenilen bilgileri girerek sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Arsanın net olarak sınırlarını belirleyen bu işlemi, mülkü satın almadan önce mutlaka yapmalısınız.

Başkasına Ait Parsel Sorgulanır mı?

Başkasına ait parsel sorgulama işlemi, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yapılabilir. parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.

Sorgulama esnasında size araziye ilişkin bazı bilgiler sorulur. Farklı sorgulama alternatifleri arasından uygun olanı tercih edebilirsiniz. Sizden istenen bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Taşınmazın bulunduğu şehir
  • Taşınmazın bulunduğu ilçe
  • Taşınmazın bulunduğu mahalle
  • Taşınmazın ada numarası
  • Taşınmazın parsel numarası

Sadece bu bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz. Aynı zamanda taşınmaz numarasını biliyorsanız bu bilgi, tek başına sorgulama yapmanız için yeterlidir.

TKGM Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

TKGM parsel sorgulama yapabilmek için bazı bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgiler arasında analiz tipi, yıl, il, ilçe ve görüntüleme şekli yer alır. Coğrafi enlem ve boylam bilgileri ile de sorgulama yapma şansınız vardır. Siteden adres bilgilerini harita üzerinden görüntüleyerek işlem yapabilirsiniz.

OKU  Fizyoterapist Ne Kadar Maaş Alır? (GÜNCEL)

Sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden de yapılabilir. E-Devlet üzerinden şifrenizle giriş yaparak arama alanına tapu bilgileri sorgulama yazmalısınız. Bu sayede kendi üzerinizdeki mülklere ilişkin parsel bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Bu bilgileri öğrenmek satın alma sürecinde son derece önemlidir. Böylece size satıcılar tarafından gösterilen yerin, doğru mu yanlış mı olduğunu anlayabilirsiniz.

Arsamı Haritada Nasıl Bulurum?

Arsanızı haritadan bulmak için haritada yer alan imleci uygun yönde hareket ettirebilirsiniz. İlk önce şehri seçmeli ardından mülkün bulunduğu bölgeye doğru hareket ettirmelisiniz. Taşınmaza ilişkin bilgileri girdiğinizde haritadaki konum da gösterilir.

Telefondan Parsel Sorgulama Yapılır mı?

Telefondan parsel sorgulaması yapmak için e-Devlet uygulamasını indirebilirsiniz. E-Devlet internet sitesinden yaptığınız işlemlerin aynısını mobil uygulama üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra telefonunuza TKGM Parsel Sorgu uygulamasını da indirebilirsiniz. Adres, coğrafi bilgi, taşınmaz no gibi detayları girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Detaylı Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Detaylı parsel sorgulama işlemini yapmak için e-Devlet ya da TKGM internet sitesini kullanabilirsiniz. E-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için şifrenizle giriş yapmalısınız. Şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek alma şansınız vardır.

Tapu kadastro parsel sorgulama işlemleri, kolay bir şekilde internet üzerinden yapılabilir. Dilerseniz bizzat ilgili tapu müdürlüğüne müracaat ederek de işlem yapabilirsiniz.

baskılı ıslak mendil