Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi levhası sorgulama işlemi, e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılır. İşlemlerin online olarak yapılabilmesi sayesinde vergiye ilişkin yasal yükümlülükler kolay bir şekilde yerine getirilir. Vergi levhasının temin edilmesinin zorunlu olduğu durumlar vardır. Buna göre vergi levhası alma zorunluluğu aşağıda sıralananlar için söz konusudur:

  • Ticari kazanç elde edenler
  • Zirai kazanç elde edenler
  • Serbest meslek erbabı olanlar
  • Adi ortaklıklar
  • Adi komandit şirketlerin ortakları
  • Anonim şirketler
  • Limited şirketler
  • Adi komandit şirketler

Yukarıda sıralanan tüzel kişilikler, vergi levhası sorgulama işlemi ile ilgili belgeye ulaşabilir. Belgeyi aldıktan sonra herhangi bir onay işlemine gerek duyulmaz. Doğrudan online olarak aldığınız çıktıyı kullanabilirsiniz.

Vergi levhası alma işleminin belirli bir tarih aralığında yapılması gerekebilir. Gelir vergisi mükellefi olanlar için bu tarih aralığı 1 Nisan-31 Mayıs olarak uygulanır. Kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Mayıs ve 31 Mayıs tarihleri arasında bu yükümlülüğü yerine getirmelidir.

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası, vergi mükellefleri tarafından alınması zorunlu olan bir belgedir. Bu belgede mükellefin vergi yükümlülüğüne ilişkin bazı bilgiler yer alır. Vergi tutarları ve kazanç miktarı gibi bilgilerin yer aldığı belgenin alınması yasa ile zorunlu kılınmıştır.

E-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde vergi levhasına ulaşmak daha kolay hale gelir. Mükellefler, mayıs ayının sonuna kadar belgeyi almakla yükümlüdür. Belgeye e-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ulaşıldıktan sonra çıktısını alarak yetkililere ibraz edebilirsiniz.

Yeni kurulan şirketler için vergi levhasının çıkarılma süresi biraz farklı işler. Yeni şirketlerde vergi levhası almak için onay süresini beklemek gerekir. Onay süresi ise takribi 1 ay içerisinde tamamlanır. Başvuru işlemleri sona erdikten sonra bir ay içerisinde vergi levhanızı alabilirsiniz.

VERGİ LEVHASI NEREDEN SORGULANIR?

Vergi levhası sorgulama işlemi için ilk önce e-Devlet sisteminden giriş yapmanız gerekir. Sisteme giriş için e-Devlet şifrenizi kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra alternatif giriş yöntemlerinden birini de kullanabilirsiniz.

E-Devlet şifreniz bulunmuyorsa PTT şubelerinden alma şansınız vardır. Giriş aşamasını tamamladıktan sonra arama alanına “Vergi Levhası” yazarak ilgili kısma ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki ekranda çıkan “Gelir İdaresi Başkanlığı/e-Vergi Levhası Sorgulama” kısmından belgenizi oluşturabilirsiniz.

Bu kısımda vergi kimlik numaranızı, kimlik numaranızı yazarak ve vergi dairesini seçerek “Sorgula” butonuna basmalısınız. Bu sayede vergi levhasını görüntüleyebilir ve yazdırabilirsiniz. Vergi levhasını yazdırdıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Belgenin ilgili vergi dairesi tarafından onaylanmasına gerek yoktur.

GİB’den Vergi Levhası Sorgulama Yapılır mı?

GİB’den vergi levhası sorgulama işlemi yapılır. Bunun için ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Bu adrese giriş yaptıktan sonra arama alanına “Vergi Levhası” yazarak ilgili kısma ulaşabilirsiniz.

OKU  Hobi Market: Yaratıcılığınızı Ortaya Çıkarmanın Yeni Adresi

İnteraktif Vergi Dairesine giriş için e-Devlet şifresini kullanabilirsiniz. E-Devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra arama alanına “Vergi Levhası” yazmanız gerekir. Bu sayede daha önce oluşturduğunuz vergi levhalarını görebilir ya da belgenizi ilk defa oluşturabilirsiniz. Bunun için “Vergi Levhası Oluştur” yazan yere tıklamalısınız.

“Görüntüle” yazan alana tıkladıktan sonra oluşturulan belgenin çıktısını alabilirsiniz. Oluşturduğunuz evrakta yer alan bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mükellef olan kişiye ait kimlik bilgileri
  • Söz konusu mükellefin ticaret unvanı
  • Bağlı olunan vergi dairesi
  • Hangi vergi türü kapsamında olunduğu
  • Matrah tutarı
  • Matrah tutarı üzerinden tahakkuk ettirilen vergi
  • Mükellefin iş yerine ilişkin adres bilgisi
  • Vergi sicil no

Yeminli mali müşavir ya da esnaf odaları aracılığıyla da vergi levhası alınabilir. E-Devlet üzerinden de mükellef tarafından vergi levhası sorgulama işlemi yapılabilir.

Vergi Levhası Nereden indirilir?

Vergi levhasını indirmek için gerekli işlemler, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de işlem yapmak mümkündür. Vergi levhasını indirmek için ilk önce belgeyi oluşturmalısınız.

Oluşturma işlemini vergi kimlik numaranızı ve bağlı olduğunuz vergi dairesini girerek yapabilirsiniz. Bu bilgiler, e-Devlet üzerinden vergi levhası oluşturma işlemi sırasında istenir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden işlem yaptığınız takdirde daha önce oluşturulan vergi levhalarını görüntüleyebilirsiniz.

Yeni mükellef olanlar için tüm başvuru aşamaları tamamlandıktan sonra vergi levhası oluşturulur. Bu nedenle söz konusu belgeyi almak için bir ay beklemek gerekir. Vergi levhası alma ve şirket sahibi olma sürecinde belirli masraflara katlanmak gerekir. Bu masraflar şirket türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.

Vergi Levhası Kime Ait?

Vergi levhası, vergi mükellefine aittir. Ticari olarak kazanç elde eden firma ve şahıs şirketlerinin vergi levhası olması gerekir. Bu sayede kişiler, mükellefiyet kapsamında olduklarını kanıtlamış olur.

Eskiye nazaran bu belgeyi almak çok daha kolaydır. Üstelik yasada yer alan ve bu belgenin kolay görülebilecek noktalara asılmasına dair zorunluluk kaldırılmıştır. Bu durum mükelleflerin işini kolaylaştırır. Mükellefler sadece internet üzerinden belgenin dökümünü alarak işlemlerini yapabilir.

Belgelerin dökümüne ulaşmak için e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapılmalıdır. E-Devlet’te bulunan arama çubuğuna vergi levhası yazılmalıdır. Bu sayede ilgili alana ulaşmak mümkün olur.

Sorgulama aşamasında sizden vergi kimlik numaranız istenir. Aynı zamanda bağlı bulunduğunuz vergi dairesini de seçenekler arasından tercih etmelisiniz.

Vergi Levhasının Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Vergi levhasının gerçek olup olmadığını anlamak için e-Devlet üzerinden doğrulama işlemini yapabilirsiniz. İlgili ekrana ulaşmak için e-Devlet’te yer alan arama alanına “Vergi Levhası doğrulama” yazmalısınız.

Gelen seçeneğe tıkladığınızda sistem sizi İnteraktif Vergi Dairesine yönlendirir. Dilerseniz doğrudan https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden de sorgulama yapabilirsiniz.

Doğrulama işlemi yukarıdaki ekrandan yapılabilir. Bu ekranda vergi kimlik numaranızı girmelisiniz. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı da girmeniz gerekir. Son olarak onay kodunu da girerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

OKU  Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Levhası İndirme İşlemi Nereden Yapılır?

Vergi levhası indirme işlemini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. İndirme işlemini yapabileceğiniz bir diğer yer ise İnteraktif Vergi Dairesidir. E-Devlet şifrenizi kullanarak her iki sisteme de erişebilirsiniz.

Vergi levhası kişinin mükellefiyetini ispatlayan bir belgedir. Aynı zamanda yasal olarak alınması zorunludur. Vergi levhasını almak için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “e-Vergi levhası sorgulama” kısmından indirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi kanalıyla da aynı işlemlerin yapılması mümkündür. Yeni mükelleflerin ise başvuru aşamasının tamamlanmasını beklemesi gerekir. Şirket kuruluşu ya da mükellefiyet için gerekli adımlar tamamlandıktan sonra vergi levhası oluşturulabilir.

Bir Şirketin Vergi Numarası Nasıl Öğrenilir?

Bir şirketin vergi numarasını öğrenmek için İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmalısınız. Giriş için kullanacağınız adres ivd.gib.gov.tr şeklindedir. Bu adrese girdikten sonra “Doğrulamalar” yazan sekmeye tıklamalısınız.

Yukarıda gösterildiği gibi “Doğrulamalar” kısmından “Vergi Kimlik Numarası Sorgulama” bölümüne tıklamalısınız. Ardından gelen ekranda sizden söz konusu mükellefe dair bazı bilgiler istenir.

Sizden istenen bilgiler şu şekildedir:

  • Ad
  • Soyad
  • Baba adı
  • Doğum yeri
  • Doğum tarihi

Bu bilgileri girdikten sonra “Sorgula” butonuna basmalısınız. Böylece ulaşmak istediğiniz vergi numarasını öğrenebilirsiniz. Vergi numarası, iş yaptığınız kişinin mükellefiyet kapsamında olup olmadığının öğrenilmesi açısından önemlidir. Bunun yanı sıra vergi levhası doğrulama işlemi ile de karşınızdaki kişi ya da firmanın durumunu öğrenebilirsiniz.

Vergi levhası sorgulama ve diğer işlemlerin online olarak yapılması sayesinde ticari işleriniz daha kolay hale gelir.