E-Devlet Brüt Maaş Nereden Bakılır?

E-Devlet’ten brüt maaşa bakmak için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Brüt maaş kontrolünün e-Devlet üzerinden yapılması sayesinde maaş ve eklentiler, yan ödemeler hakkında bilgi edinebilirsiniz. E-Devlet’ten brüt maaşa bakmak, Hazine ve Maliye Bakanlığının bir hizmetidir. Aynı zamanda bazı belediye çalışanları da e-Devlet üzerinden bordrolarına bakabilir.

E-Devlet’ten maaşınızın yanı sıra ek gösterge, taban, kıdem aylık gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Kıdem, makam, gösterge tazminatı gibi detaylara ulaşarak aldığınız aylık tutarın da hata olup olmadığını görebilirsiniz. Brüt maaşınızı görmek için e-Bordro sorgulama kısmından işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Brüt maaş, çalışanların kesinti ve vergiler düşülmeden önceki tutarına denk gelir. Brüt ücret üzerinden kesintiler yapıldıktan ve vergiler düşüldükten sonra maaş ödenir. Brüt maaş; emeklilik, tazminat, yaşlılık aylığı gibi ödemelerin hesaplanmasında kullanılır.

E-Devlet üzerinden sorgulama işlemleri sadece kamu görevlileri tarafından yapılabilir. Bazı belediyeler de e-Devlet üzerinden böyle bir hizmet sunar. Özel sektör çalışanları bordrolarını işverenden talep edebilir.

<h3>E-Devlet’ten Brüt Maaşa Kimler Bakabilir?</h3>

E-Devlet’ten brüt maaşa bakmak, kamu görevlileri için mümkün olan bir hizmettir. Bu hizmetten devlet memuru, kamu işçisi olarak çalışanlar yararlanır. Bu hizmet Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülür. Bakanlık, genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanlar için böyle bir sistem kullanır. Bu sistemden yararlanmak isteyenlerin maaşlarının KBS yoluyla hesaplanması gerekir.

KBS’nin açılımı, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi şeklindedir. Bu sistem sayesinde kamudaki harcamalar, muhasebe birimleri tek çatı altında toplanır. Böylece harcama ve muhasebe birimleri arasında koordinasyon kurmak daha kolay hale gelir. Ödeme sistemleri de daha güvenli olur.

Bazı belediyeler de sistemlerini e-Devlet’e entegre ederek çalışanların gerekli bilgilere ulaşmasını sağlar. E-Devlet sisteminin yanı sıra bazı belediyeler ve özel kuruluşlar, internet sitesi üzerinden brüt ücret sorgulama fırsatı verir. Brüt maaşların belirli dönemlerde incelenmesi olası yanlışlıkların önüne geçme noktasında fayda sağlar. Böylece farklı hatalar söz konusu olduğunda, ilgili kurumların muhasebe birimleri ile iletişime geçilebilir.

<h2>BRÜT MAAŞ E-DEVLET’TEN GÖRÜNÜR MÜ?<h2>

Brüt maaşı e-Devlet’ten görmek mümkündür. Bunun için ilk olarak e-Devlet sistemine girmeniz gerekir. Sisteme sağ tarafta bulunan “Giriş Yap” seçeneğine tıklayarak erişebilirsiniz.

Giriş Yap yazan alana tıkladıktan sonra e-Devlet şifre ekranına ulaşırsınız. Burada kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak işlemleri sürdürebilirsiniz. Alternatif giriş kanallarını da tercih etme şansınız vardır. Mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı gibi farklı yöntemleri de tercih edebilirsiniz.

Giriş için gerekli bilgileri yazdıktan sonra Giriş Yap yazan yere tıklamalısınız. Burada karşınıza arama alanı çıkar. Arama alanına “e-bordro” yazmalısınız.

E-Bordro seçenekleri arasında şunlar vardır:

  • Kamu Hastaneleri Ek Ödeme E-Bordro
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı E-Bordro
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi E-Bordro
  • Diğer belediyelerin e-Bordro hizmetleri

Bu seçenekler arasından size uygun olanı tercih ederek işlemlerinizi sürdürebilirsiniz.

OKU   İnternetten Hastane Randevusu Nasıl Alınır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro seçeneğini tercih ettikten sonra yıl ve ay seçimi yapmanız gerekir. Hangi yıla ve aya ait brüt maaşınızı öğrenmek istiyorsanız onu tercih etmelisiniz. Ardından Sorgula yazan kısma tıklamanız gerekir.

Gelen ekranda bordronuzu görmek için “Görüntüle” yazan kısma tıklamalısınız.

Gelen ekranda bordronuz farklı bölümlere ayrılmış olarak görüntülenir. Burada yer alan bölümler şu şekilde sıralanabilir:

  • Personel bilgileri
  • Gelir bilgileri
  • Kesinti bilgileri
  • Toplamlar

İlk olarak personel bilgileri görünür. Bu kısımda kıdem, derece, kademe, sicil no gibi detaylar yer alır. Aynı zamanda vergi istisna ve asgari geçim indirimi tutarları da bu kısımda yer alır.

Devamında yer alan kısımda gelir bilgileri yer alır. Bu kısımda prim, tazminat, ek ödemeye ilişkin detaylar görüntülenir.

Devamında kesinti bilgileri bulunur. Gelir, damga vergisi, GSS primi kesinti bölümünde görünür. Bireysel emeklilik kesinti miktarı da burada görünür. Kesinti miktarları ve eklenti tutarları, çalışılan kuruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Üniversitelerde, hastanelerde farklı ek ödeme kalemleri vardır.

Son kısımda toplam gelir miktarı görüntülenir. Gelir toplamı, net ödenen miktar, toplam kesinti ve toplam ödeme tutarları buradan öğrenilebilir. Kocaeli Belediyesi e-Bordro hizmetine tıkladığınız takdirde karşınıza aşağıda yer alan ekran çıkar.

Kocaeli’nin yanı sıra farklı şehir belediyeleri için de sorgulama işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. Böylece muhasebe birimleri ile görüşmek zorunda kalmadan belgenin dökümünü alabilirsiniz.

Yukarıda yazan “Devam Et” seçeneğine tıklayarak Kocaeli Belediyesi bordronuzu görebilirsiniz.

<h3>Brüt Maaş Nasıl Öğrenilir e-Devlet?</h3>

Brüt maaş miktarını e-Devlet’ten öğrenmek için turkiye.gov.tr adresini kullanmak gerekir. Bu adrese girdikten sonra arama alanından bordro sorgulama kısmına ulaşmak mümkün olur. Bunun için arama alanına e-bordro yazmanız yeterlidir. Ardından ilgili bordro sorgulama kısmına tıklayabilirsiniz. Görüntülemek istediğiniz yılı ve ayı seçerek bordronuza ulaşabilirsiniz.

Eğer belediye çalışanıysanız arama alanına bordro yazmalı ardından bağlı bulunduğunuz belediyeyi seçmelisiniz. Bordro bilgilerine internet üzerinden ulaşmak, pek çok anlamda işinizi kolaylaştırır. Bankalara kredi başvurusu gibi farklı işlemleri internet üzerinden bordro dökümü alarak yapabilirsiniz.

Maaş bordrosu; fazla mesai, ek ödeme gibi bilgileri hesaplamak açısından da önemlidir. Bazen yönetici ve çalışanlar arasında hatalı hesaplamalar nedeniyle sorun meydana gelebilir. Bu nedenle bordro üzerinden bilgilerin incelenmesinde fayda vardır.

<h3>Özel Sektör Maaş Bordrosu Nereden Alınır?</h3>

Özel sektör maaş bordrosu, işveren tarafından verilir. İş yerinizin idari işler, personel işleri ya da insan kaynakları birimlerine başvurarak bordronuzu alabilirsiniz. Çalıştığınız firmanın internet üzerinden bordro görüntüleme hizmeti de olabilir.

Özel sektör maaş bordrosunun e-Devlet üzerinden alınması mümkün değildir. E-Devlet’te sadece maaşları KBS üzerinden hesaplananlar brüt maaş bilgisini görebilir. Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi olarak adlandırılan sistem sayesinde tüm kamu görevlileri, tek bir yerden maaşlarını görebilir. Bu da sistemde yaşanan karışıklıkların önlenmesini sağlar.

OKU  Genel cerrahi Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

<h3>E-Bordro Nedir?</h3>

E-Bordro, kamu çalışanlarının maaşlarını görüntüleyebildikleri bir sistemdir. Bordrolarınızı basılı olarak almak yerine internet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. E-Bordro dökümünü internet üzerinden alarak ilgili kurumlara verebilirsiniz.

E-Bordro sistemine turkiye.gov.tr adresine girerek ulaşabilirsiniz. Bu adreste e-Bordro görüntülemesi yaparak sadece brüt maaşa değil farklı detaylara ulaşabilirsiniz. Maaşınızdan yapılan kesintiler, ek ödemeler bordro üzerinde detaylı şekilde görüntülenir.

<h3>E-Bordro Doğrulama Nasıl Yapılır?</h3>

E-Bordro doğrulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. İlk olarak yapmanız gereken turkiye.gov.tr adresine girmektir. E-Bordro doğrulama işlemi kurum yetkilileri tarafından yapılır. Bankalar, finans kurumları ve çeşitli firmalar; teslim edilen belgeleri e-Devlet üzerinden doğrulayabilir.

Arama alanına e-bordro doğrulama yazarak ilgili kısma erişebilirsiniz.

Gelen ekranda barkod numarasını girmeniz ardından “Devam Et” yazan kısma tıklamanız gerekir.

<h3>İşçi Maaş Bordrosu Sorgulama E-Devlet’ten Yapılır mı?</h3>

İşçi maaş bordrosu sorgulamanın e-Devlet’ten yapılması kısmen mümkündür. Kamu ve belediye işçileri, e-Devlet üzerinden bordrolarını görüntüleyebilir. Ancak özel sektörde çalışan işçiler için böyle bir sorgulama yapmak mümkün değildir. Özel sektör işçileri maaş bordrolarını e-Devlet üzerinden alabilir.

<h3>E-Devlet Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?</h3>

E-Devlet emekli maaşı sorgulama yapmak için de kullanılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra 4A Emekli Aylık Bilgisi seçeneğine tıklamalısınız. Bu kısma girdikten sonra maaşınıza ilişkin detayları görebilirsiniz. E-Devlet’ten brüt maaşa bakmak ve emekli maaşı sorgulamak için sistemi kolayca kullanabilirsiniz.

baskılı ıslak mendil